Skip links

Zweten helpt tegen kwikvergiftiging

Of ik op hete dagen als deze nog steeds zo graag en vaak in mijn infraroodsauna zit, vroeg een puffende collega me gisteren. Welnee, ik moet toegeven dat ik ’s avonds liever op mijn terras zit waar er ein-de-lijk een zuchtje wind opsteekt dan dat ik alweer de warmte opzoek. Het is een fenomeen dat elke zomer terugkomt: bij hittegolven durf ik mijn infraroodsauna-sessies al eens te schrappen.

En of al dat zweten nu eigenlijk écht helpt, wilde ze ook weten – waarschijnlijk doelend op haar eigen okselvijvers die gezien de temperatuur indrukwekkend waren. Ik kan natuurlijk wel zeggen dat ik zelf merk dat ik minder vaak ziek ben, minder last heb van acne, dat mijn huid meer glanst… Maar omdat dat zo stoeferig overkomt, pak ik meestal uit met twee indrukwekkende verhaaltjes. Eentje over de reddingwerkers van 9/11, die zoveel giftig stof ingeademd hadden dat ze een resem gezondheidsklachten kregen, en nadien dankzij een intensief saunaprogramma genazen.
En het tweede is er eentje over de mijnwerkers in de kwikmijnen van Almadén.

Trillen en kwijlen
Daar werd tot begin deze eeuw 2.000 jaar lang kwiksulfide gewonnen. Toen met ontdekte hoe giftig dat goedje eigenlijk wel is en het dus minder vaak werd gebruikt, moesten de mijnen sluiten. Maar de mijnwerkers die kwik hadden ontgonnen, werden zwaar ziek en kregen symptomen van kwikvergiftiging, vaak al na een korte periode in de mijn. Als ze té ziek werden, werden ze vanuit Almadén naar (nog) warmere oorden gestuurd, ver weg van de mijnen, waar ze buiten moesten werken ‘om het kwik uit te zweten‘ en bier moesten drinken omdat ook dat zou helpen om het goedje te neutraliseren. Gevolg: na enkele weken verdwenen hun mondzweren, trillingen en gekwijl – symptomen van een zware kwikvergiftiging. Deze case wordt beschreven in Arsenic, Cadmium, Lead, and Mercury in Sweat: A Systematic Review, gepubliceerd in Journal of Environmental and Public Health in 2012, waarin verschillende wetenschappelijke studies aantonen dat metalen zoals arseen, lood en kwik ons lichaam verlaten via onze huid, door te zweten dus. Jezelf de pleuris werken in de zon is natuurlijk een optie, maar ook infraroodsauna’s worden erin geroemd om hun detox-effect.

Kwik in tandvullingen en inentingen
Kwikvergiftiging is iets wat vandaag erg omstreden is in klassieke geneeskunde, maar steeds meer alternatieve artsen zijn ervan overtuigd dat heel wat chronische ziekten veroorzaakt worden door een teveel aan kwik in het lichaam. Patrick Peters schreef er een interessant stuk over:
De idee dat het gebruik van amalgaamtandvullingen kan aanleiding geven tot een kwikvergiftiging, vindt men in het klassiek medisch circuit onaanvaardbaar. Het bestaan van een historische kwikvergiftiging en de link met bepaalde chronische ziekten wordt dan ook bijna nooit gemaakt. Vele alternatieve genezers en ook sommige klassiek geschoolde artsen zien wel een mogelijk verband.

Hij linkt kwikvergiftiging aan o.a. fibromyalgie, ALS, CVS, Parkinson, Alzheimer... Ook het feit dat zoveel kinderen allergieën vertonen, heeft volgens hem ook een duidelijke oorzaak:
De laatste dertig jaar is de incidentie van astma en allergie sterk toegenomen. Dit is toevallig ook de periode waarin het gebruik van amalgaam als tandvulmateriaal erg populair geworden is. Ook bij meisjes en jonge vrouwen werd er zonder bekommernis amalgaam als tandvulmateriaal gebruikt. Hierdoor zouden ook hun kinderen kwikbelast kunnen zijn. Dit is mogelijk een verklaring voor het toenemen van allergie bij kinderen.

In de klassieke medische wetenschap denkt men aan andere mogelijke oorzaken van het opkomende allergieprobleem. Zo heeft men vastgesteld dat kinderen welke ingeënt werden tegen een bepaalde vorm van hepatitis, veel gemakkelijker astma of allergie ontwikkelen. De idee is dat door het “gebrek aan besmetting” (met bijvoorbeeld Hepatitis) het afweersysteem zich tegen allerlei “onbelangrijke allergenen” gaat keren. Ik zie echter een andere verklaring voor het verband tussen inentingen en allergieën, namelijk het gebruik van thimerosal (een kwikderivaat) in deze inentingen.

Oké, een beter argument dan dit om toch te gaan detoxen bij 33° heb ik niet nodig. Want ja, ik had tot voor enkele maanden kwikvullingen in mijn tanden en ja, ik kreeg als kind al die inentingen, net als mijn kinderen de voorbije jaren. Dus niet zeuren, maar zweten! Het is toch wat frisser buiten, volgende week gaat het alweer regenen. Take your sweat seriously; de Spaanse mijnwerkers en New Yorkse reddingwerkers kunnen het beamen!

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.