Skip links

Zo wordt het een perfecte vakantie

Valt het op aan de onderwerpen op mijn blog dat ik al helemaal in vakantiestemming ben? Ik wil niemand jaloers maken met deze kwakkelende Belgische zomer, maar vanaf morgenvroeg word ik elke ochtend wakker met het gefluit van de Spaanse vogels en temperaturen rond de 22°, rond de middag klimt de thermometer vlotjes richting 35°. Het heeft me even de tijd gekost om het recept te vinden voor een perfecte vakantie, maar ik wil mijn geheimtips toch nog graag delen vooraleer ik mijn laptop toe klap voor twee weken.

Ken jezelf
Als je gek wordt van (de kans op) slecht weer op vakantie, ga dan geen twee weken naar Bretagne in de hoop dat je ‘geluk’ hebt met het weer (en daar betekent dat: “we konden met een trui op het strand”). En hoe hip en mooi Denemarken ook is, ik zou doodongelukkig worden van die druilerige, bewolkte vakantiedagen. Voor mij is vakantie zon van ’s morgens van ’s avonds, en ja, het mag zelfs ondraaglijk heeft worden op de middag. Daarom gaan we al zes jaar naar Spanje, in de buurt van Allicante. Denk niet dat het in Spanje altijd even zonnig is; ik was ooit in San Sebastian en daar hadden we niks dan wolken en wind. Prima om te surfen, niet leuk om aan het zwembad te liggen. Dus als je niet als een gek elk uur het weerbericht wil checken en de kans wil lopen om thuis te komen als een donderwolk, neem dan het (zon)zekere voor het onzekere.

Stop op tijd met werken
Ken het je omgekeerd-Kortjakje-syndroom? Dat zegt dat mensen steevast ziek worden in het weekend of het begin van hun vakantie. Je voelt je moe, misselijk, grieperig, krijgt last van allerlei kwaaltjes… Een mogelijke oorzaak is dat je de dagen en weken vóór je vakantie (te) hard doorgewerkt om alles klaar te krijgen. De eerste dag van je vakantie dalen die overactieve stresshormonenn plots, wat je vatbaarder maakt voor ziektes. Plan daarom al voldoende rust in de week voor je vakantie, zowel overdag op het werk als ’s avonds.

Ga nog eens naar de dokter…
… als je last hebt van een verkoudheid of hoest die niet overgaat, een wondje aan je teen dat er toch maar vies uitziet… Beter het zekere voor het onzekere nemen; niemand wil in een Italiaans ziekenhuis met handen en voeten gaan uitleggen dat die hoest nu toch al wel erg lang duurt en of ze misschien eens kunnen kijken of er niet meer aan de hand is…

Doe jezelf een goed boek cadeau
Geen beter moment om bij te lezen dan in de vakantie. Maar ken je dat: je zeult 6 boeken mee in je koffer (met het risico dat ie het vliegtuig niet op mag, want boeken wegen door!) en dan lig je eindelijk in de zon op een ligzetel om vervolgens te constateren dat er van die zes boeken geen enkel is dat je bevalt. Ga daarom voor een auteur die je kent, een genre dat je sowieso graag leest, blader al eens door de eerste pagina’s om te zien of de stijl je ligt (een slechte vertaling bijvoorbeeld, daar knap ik echt op af). En kan het boek je tijdens het lezen niet bekoren? Leg het dan weg en begin aan iets nieuws. Ik geef mezelf altijd 50 bladzijden, als ik dan niet overtuigd ben, schuif ik het aan de kant. Het leven – en zeker de vakantie! – is te kort om slechte boeken te lezen.

Mee in je valies: valeriaan
Ik slaap altijd slecht op vakantie: een ander bed, een ander hoofdkussen, een andere kamer. Mijn infraroodsauna kan jammer genoeg niet mee, maar valeriaan wél, een natuurlijk middeltje dat de nachtrust bevordert. Je kunt het kopen in druppels maar die stinken vreselijk, dus ik ga voor capsules, in te nemen een half uurtje voor het slapen.

Zo meteen ga ik voor de allerlaatste keer nog eens voor mijn vast infraroodsauna-slaapritueel en daarna ruil ik die hitte in voor twee weken Spaanse zon.
Hasta luego!

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.