Skip links

Zo krijg je het geluk aan jouw kant

 

Gelukexperts wereldwijd zijn het erover eens: gelukkig zijn kun je leren. Naast je natuurlijke aanleg voor geluk (50%) en je levensomstandigheden (10%), is het onze manier van kijken naar de wereld (40%) die bepaalt of we ons gelukkig voelen of niet.

Een optimistische ‘mindset’, de keuze voor het glas half vol of half leeg, kun je trainen met zogenaamde kleine positieve interventies: geluksmomentjes die ervoor zorgen dat je blijer, zachter in het leven gaat staan. De Vlaamse gelukexpert Leo Bormans haalt er 20 aan in zijn fijne boekje ’20 wegen naar geluk’; ik haal er vijf uit die mij de voorbije jaren geïnspireerd hebben.

1 Open jezelf
We zijn vaak bang voor verandering, voor nieuwe mensen en nieuwe dingen. En toch: het leven verandert voortdurend, dus je surft maar beter mee op de golven. Wie zich afsluit voor nieuwe mensen en nieuwe dingen, wordt niet gelukkig. “Doe liever een deur open dan een dicht“, aldus gelukexpert Leo Bormans.

2 Luister aandachtig
Tijd nemen voor elkaar maakt ons gelukkig. Dus als je de volgende keer vraagt: hoe is het?, luister dan eens écht in plaats van de ander na drie zinnen te onderbreken.

3 Maak goeie keuzes
Gelukkige mensen denken goed na vooraleer ze iets kiezen en kijken naar de beloning op lange termijn. Ga niet per se voor de makkelijkste of kortste weg, maar overschouw alle opties en bedenk dat er altijd meer keuzes mogelijk zijn dan dat je op het eerste gezicht denkt.

4 Blijf verwonderd
Als je kijkt naar de wereld zoals een klein kind, als je de dingen beleeft zoals zij dat doen, dan word je gelukkiger. Blij zijn omdat je een dier kunt aaien, omdat je een leuk liedje hoort, omdat je iets ziet dat je nog nooit gezien hebt: sta er even bij stil en geniet ervan.

5 Hou je lichaam gezond
Want mensen die bewegen, gezond eten en leven, voelen zich beter in hun vel. En nee, de Mont Ventoux beklimmen is niet voor iedereen weggelegd, ik ben ook verre van een sportieve held. Maar er zijn dingen die je kunt doen, buiten bovenaardse fysieke inspanningen doen. Voor mij was mijn infraroodsauna in huis halen een eye-opener: het is een manier om mijn stressknop af te zetten, mijn spieren te ontspannen, mijn geest tot rust te brengen. Ik raakte me bewust van het belang van detoxen, en dus ook: welke brandstof geef ik mijn lichaam? En hoeveel daarvan kan het gebruiken, hoeveel is rommel dat er toch weer uit moet? Een infraroodsauna is ook een mindset: ‘Ik draag zorg voor mijn lichaam en geest’. En dat is een kleine positieve interventie met een héél groot effect.

Meer lezen? 20 wegen naar geluk van Leo Bormans, uitgeverij Lannoo

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.