Skip links

Zo helpt een infraroodsauna bij nekpijn

Mijn infraroodsauna heeft overuren gedraaid de voorbije dagen. Ik heb er redelijk vaak in gezeten in het kader van mijn hersteltraining, en ook de echtgenoot heeft voor het eerst in 3,5 jaar – zolang heb ik mijn Health Mate al – elke dag een half uurtje erin zitten zweten op 52°.

Wel pijn, geen oorzaak
Hij heeft immers sinds een aantal weken nekpijn zonder duidelijke aanleiding. ‘Niet-traumatische nekpijn’ heet dat: pijn die niet wordt verooraakt door een ongeval of plotse verkeerde beweging, maar sluimerende last die op een dag heel aanwezig werd. Bij 80 tot 90% van de mensen vindt men bovendien geen duidelijke oorzaak van hun niet-traumatische pijn. Op röntgenfoto’s er is geen boosdoener te vinden die de pijn verklaart, maar alle experts zijn het erover eens dat, als je een zittend beroep hebt, je niet ver moet zoeken. Beeldschermwerkers houden het hoofd vaak te ver naar voren, de nek gestrekt en de borstwervelkolom te rond. En als je zo de hele dag zit, dan hou je de rest van de avond die houding ook aan.

Gewoon herstellen
Hij is een paar keer naar de kinesist geweest voor manuele therapie, en die zei vorige week: “Nu kan ik niks meer doen voor je nek vrees ik. Hij moet gewoon herstellen”. En als ik ‘lichaam’ en ‘herstellen’ in één zin samen hoor, dan komt de kruisvaarder van de infraroodsauna in mij naar boven. Er is immers geen betere plek om op adem te komen dan daar. 
Nu is de echtgenoot een pak groter dan mijn 1m60 en dus niet zo’n fan van het modelletje dat ik in huis gehaald heb. Ik kan er makkelijk in zitten met mijn benen languit op de bank, maar hij niet. Daarom gaat ie er niet zo vaak in. Tot deze week dus. Ik heb hem verplicht om elke ochtend en soms ’s avonds een extra keer een half uurtje zijn nek te laten ontspannen. Geen tegengepruttel à la ‘Ja maar, ik neem wel een bad’; de warmte van een kersenpittenkussen of wat water doet deugd, maar heeft géén therapeutische werking, en die hebben de infraroodstralen wél. 

Natuurlijke pijnstiller
De eerste avond al kon de echtgenoot gaan slapen zonder pijnstiller. En ook alle ochtenden nadien kon hij door geraken zonder pijnstiller. Maar het is zoals detoxen in je infraroodsauna en nadien een gin tonic drinken: als je niks verandert aan je leven buiten je sauna, kan zo’n saunabeurt geen wonderen verrichten op lange termijn. Een hele dag achter de computer zitten in een slechte houding en vaak hier thuis aan de keukentafel werken, dat belast een nek zo erg dat een infraroodsauna ‘maar’ eventjes de pijn kan verlichten.
En dus heeft de echtgenoot zich vandaag zo’n ergonomische kniestoel aangeschaft die actief zitten stimuleert. Het is een eerste stap in de goeie richting. En hé, hij moet nog in elkaar gestoken worden, maar wie weet past ie wel nét in mijn infraroodsaunaatje. Dan is dat zitprobleem daar ook meteen opgelost. 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.