Skip links

Zo helpt een infraroodsauna bij artrose

Vorige week schreef ik over chronische pijn en hoe die het leven van mensen die eraan lijden, beïnvloedt. Eén van die stille chronische ziektes is artrose – een sluipende ziekte die je kraakbeen aantast. Een infraroodsauna kan helpen om artrose te voorkomen én de pijn te verzachten.

Feit: artrose is géén slijtage
Er is nogal wat verwarring over artrose, en één van de misverstanden is dat het gaat om slijtage van je kraakbeen en dus alleen voorkomt bij oudere mensen. Maar dat klopt niet. Artrose is een vorm van reuma en dus een chronische ziekte die je kraakbeen aantast. Als het alleen maar slijtage zou zijn, dan zou de vorm van het kraakbeen niet veranderen. Maar dat gebeurt in het geval van artrose dus wel. Het kraakbeen, een soort ‘soepele lijm’ die twee gewrichten bij elkaar houdt, wordt bij artrose dunner en breekt af. Als er geen kraakbeen meer tussen je botten zit, gaan die tegen elkaar schuren en dat veroorzaakt pijn en stijfheid. Om het gebrek aan kraakbeen op te vangen, maakt je lichaam nieuw bot aan in de vorm van (al even pijnlijke) aangroeisels – osteofyten genoemd.

Feit: toch hebben bijna alle 60+ers artrose
De precieze oorzaak van artrose is niet bekend, maar feit is: hoe ouder je wordt, hoe meer kans op artrose. Als je de botten van 60+ers bekijkt, zie je dat bij de meesten het kraakbeen in meer of mindere mate aangetast is. Maar ook jongeren kunnen het krijgen, zeker als het in de familie zit. Want erfelijkheid speelt een belangrijke rol, net als je geslacht. Vrouwen krijgen twee keer zo vaak artrose als mannen, vooral na de menopauze.

Feit: een infraroodsauna kan artrose voorkomen
Uit onderzoek blijkt dat verzuring in je lichaam je botten aantast. Sommige onderzoekers concluderen daaruit dat een verzuurd lichaam een mogelijke oorzaak is van artrose.
Hoe raakt je lichaam verzuurd? Door o.a. zuur te eten – maar dat betekent niet per se dingen die zuur smaken. ‘Zuur eten’ is vlees, vis, suiker, witte rijst, pasta en brood, kaas en eieren. Tegenover dit ‘zure’ eten staat ‘basisch voedsel’ zoals groenten en fruit. In principe moet er een evenwicht zijn tussen zuren en basen in je lichaam, maar dat kan dus onder invloed van eten verstoord worden. Andere factoren die je lichaam verzuren: stress, vervuiling, medicijnen, straling van gsm en wifi…
Wat gebeurt er dan? Als je te veel zuren in je lichaam hebt, krijg je ze niet afgevoerd en gaan ze zich opstapelen en schade berokkenen, o.a. aan je kraakbeen. Er zijn nog een hele resem andere klachten van een te zuur lichaam, van slapeloosheid, obstipatie en zure oprispingen tot reuma, extreme vermoeidheid en hyperventilatie.
Hoe kan een infraroodsauna helpen?  Twee à drie keer per week zweten in een infraroodsauna is volgens detox-experts de allerbeste manier om (zure) giftige afvalstoffen die zich opgestapeld hebben in je lichaam, af te voeren.

Feit: een infraroodsauna kan de pijn verzachten*
Kraakbeen dat afsterft, groeit niet meer terug. En dus kun je eigenlijk niet veel doen als je last hebt van artrose, behalve je spieren versterken, je gewrichten soepel houden en pijnmedicatie nemen. Maar wie elke dag pijnstillers slikt, zal het kunnen beamen: ook die zijn belastend voor je lichaam (maag, nieren…) en laten veel gifstoffen achter. Een infraroodsauna is een natuurlijke pijnstiller voor mensen die last hebben van stijve spieren en pijnlijke gewrichten.
* Raadpleeg steeds je arts of reumatoloog

En ook nog dit:
– matig bewegen is ook goed als je atrose hebt. Denk dan vooral aan sporten die je lichaam niet belasten, zoals zwemmen, fietsen en wandelen. Lopen doe je beter niet, want dat geeft te veel belasting op je gewrichten.
– ook overgewicht is een extra belasting voor je gewrichten. Vrouwen tussen de 50 en 60 met overgewicht die 5 kilo afvallen, verminderen het risico op artrose aan de knie met 25%, aldus onderzoek van het Erasmus MC.

Meer lezen? Kijk eens op http://www.reumafonds.nl/

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.