Skip links

Zo genees je van uitputtingsziekten (deel 2)

Ik vertelde vorige week over het interessante boekje dat ik las op vakantie: ‘Genees jezelf van CVS, burn-out, migraine en andere uitputtingsziekten’ van Dr. Kris Van Kerckhoven. Daarin pleit de arts voor een nieuwe kijk op chronische ziektes.

Klassieke artsen doen uitputtingsziektes vaak af als ‘iets tussen de oren’, omdat de oorzaak volgens hen niet bekend of aantoonbaar is. Terwijl Kris van Kerckhoven die wél ziet: een overactieve HPA-as. Deze as speelt een belangrijke rol in het regleren van stress in ons lichaam. Door langdurige stress raakt die as uit balans, en dat veroorzaakt aanhoudende fysieke klachten. 
Maar er is ook goed nieuws: het is niet omdat je al tien jaar sukkelt met een uitputtingsziekte, dat het herstel ook tien jaar vraagt. “Vanaf het moment dat het lichaam – je innerlijke ziel – weer helemaal strookt met je denken, voelen en doen, is je zelfgenezend vermogen weer actief.” En daarmee geeft hij ook meteen aan wat de weg naar gezening is: luisteren naar de signalen van je lichaam. Niet nadenken met je hoofd, maar handelen vanuit je gevoel.

Zo simpel en toch zo moeilijk
‘Is dát zijn oplossing?’ hoor ik veel lezers teleurgesteld denken.‘Dat zou ik zelf ook nog wel kunnen verzinnen.’ Eerlijk, ik fronste ook mijn wenkbrauwen toen ik dat las. Omdat het te makkelijk, te simplistisch klinkt om waar te zijn. En tegelijk roept het ook zoveel vragen op: leven vanuit je lichaamsintuïtie, hoe doe je dat dan?

In zijn boek geeft hij tal van oefeningen en vragenlijsten om erachter te komen wat je lichaam écht wil zeggen en nodig heeft. Je oefent jezelf in EP; ‘emotional pacing’: het lichaam neemt de controle over onze handelingen. Het zijn oefeningen die in de eerste plaats weerstand oproepen, of die zo simpel zijn dat je ze wilt overslaan. Maar als je ze doet zoals gevraagd wordt, ontstaat er iets magisch. Je krijgt inzicht in emoties, probeert ze juist(er) te beoordelen en er vervolgens de juiste(re) handeling aan te koppelen. 

Twee soorten vermoeidheid 
Een concreet voorbeeld maakt het duidelijker. ‘Als je moe bent, moet je rusten’ wordt gezegd. Dat klopt in het geval van een ‘gezonde moeheid’ – denk: je hebt maar 4 uur geslapen, dan doet het deugd om de dag nadien met de kippen op stok te gaan en bij te slapen. Maar mensen met CVS kampen met een heel ander soort vermoeidheid. Die is wel degelijk fysiek – ze zit niet in je hoofd – maar wordt niet veroorzaakt door te weinig uren slaap, wel door een overatieve HAP-as. Wel nu, als je goed luistert naar je lichaam, dan ga je bij emotionele moeheid zeker niet rusten, integendeel. Je gaat iets leuks doen, iets waarvan je weet dat je er vroeger – voor je ziek werd – plezier in had. Je zult voelen hoe de energie zich herstelt, en dan heb je geluisterd naar je lichaam, aldus Kris Van Kerckhoven. 

Het is iets wat ik de voorbije weken intuïtief inderdaad aanvoelde: ik was oververmoeid, maar heb wel (heel rustig) geskied, veel gewandeld, veel in mijn infraroodsauna gezeten die het stressniveau in je lichaam effectief naar beneden haalt en nagedacht over wat ik anders wil in mijn leven – ik wil weer een hobby, net als vroeger. Dus nee, ik heb niet per se veel in bed gelegen of geslapen.  
Het is een simpel voorbeeld dat aantoont hoe snel, hoe makkelijk we zondigen tegen het principe om vanuit onze lichaamsintuïtie te leven. 

Hier & nu 
Ik heb het in ieder geval geoefend op skivakantie en er best wat van opgestoken: je lichaamsintelligentie is een heel krachtig instrument dat we te vaak niet gebruiken. En het communiceert altijd met ons in het hier en nu, nooit in het verleden of de toekomst. Dat laatste is ons hoofd dat spreekt, niet ons lichaam. En dat vergeten we vaak, we denken er niet meer over na van wie de boodschap komt. Alleen al daarom is het interessant om het boekje te lezen, ook al heb je (nog) géén uitputtingsziekte. 

Meer lezen? ‘Altijd moe en chronische pijn?’ van Kris Van Kerckhoven, Uitgeverij Manteau

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.