Skip links

Zo genees je van uitputtingsziekten (deel 1)

‘Leef, alsof het je laatste dag is, leef alsof de morgen niet meer komt’: dat moet zowat het vaakst gehoorde nummer van de voorbije week geweest zijn. Geen après-ski ging voorbij zonder dat André Hazes Jr. uit de boxen schalde.

Ik deed mee vanop het balkon van onze hotelkamer, want dochter Martha heeft de hele skivakantie in bed geleden met 39 graden koorts. Ik heb elke voormiddag drie uurtjes geskied, en daarna zette ik me in het winterzonnetje op ons terras met zicht op de zieke dochter binnen en de fitte skiërs boven op de berg. Vóór het diner zat ik drie kwartier in de infraroodsauna van het hotel (yes, een Health Mate!!) en rond 21 uur kroop ik mee onder de wol met de kinderen – ze zijn nog te klein om alleen op de hotelkamer te blijven en de babyfoon die ik bij me had, had geen bereik tot in de bar van het hotel. 

Uitgeputte bijnieren
Ik heb dus veel tijd gehad om te rusten en te lezen. En als een mens moe is – ik had de laatste maanden iets te veel hooi op mijn professionele vork genomen – dan ga je automatisch lezen zelfhulpboeken lezen over vermoeidheid en (meer) energie. ‘Genees jezelf van CVS, bunr-out, migraine en andere uitputtingsziekten’ van Dr. Kris Van Kerckhoven had ik op één dag uit. Een razend interessant boek van een huisarts en controlearts die in z’n carrière heel vaak in aanraking is gekomen met patiënten in de SOLK-categorie: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Mensen die niet meer functioneren omwille van langdurige moeheid, fibromyalgie, ME, burn-out, depressie, chronische hyperventilatie etc. Kris Van Kerckhoven is het oneens met dat label, vertelt ie in zijn boek. “De lichamelijke klachten kunnen wél somatisch – vanuit het lichaam – verklaard worden. Heel kort gezegd ligt de verklaring in een chronische overactiviteit van de HPA-as met bijnieruitputting en autonome disfunctie tot gevolg.” Het klinkt ingewikkeld, maar in zijn boek bewijst hij dat het een heel simpel verhaal is. 

Opgedraaid
Van alle patiënten die hij zag, was er sprake van uitputting van het lichaam. “Ze leven onder constante stress en voelen zich compleet opgedraaid. Er zijn wisselende klachten – slecht slapen, spierpijnen, buikkrampen, spijsverteringsklachten… – en die uitputting die veel meer is dan alleen maar vermoeidheid. Het gaat niet enkel om fysieke moeheid of het niet aankunnen van inspanningen, maar ook om concentratiemoeilijkheden, geheugenproblemen, mist in het hoofd en schemer voor de ogen. Wat vrij typisch is bij deze klachten, is de zogeheten ‘hypersensitiviteit’ (een overmatige gevoeligheid voor prikkels) en de ‘postextertionele exacerbatie’: als er op een dag een extra inspanning wordt geleverd, dan moet de patiënt het de dagen erna bekopen met een verergering van de klachten.” 

 
Ooit was het anders
Wat al die mensen ook gemeen hebben, vertelt Dr. Kris Van Kerckhoven, is dat ze erg gevoelig zijn (emotioneel, hypersensitief), altruïstisch en zichzelf vaak wegcijferen voor anderen. De klachten duiken plots op, vaak naar aanleiding van een vrij onschuldige infectie, trauma of ingrijpende gebeurtenis. Maar als ze er dan over nadenken, ontdekken ze dat die klachten eigenlijk al een tijdje sluimerden, vaak zelfs al van de kindertijd. En vaak voelden patiënten zich in een eerdere levensfase buitengewoon goed en energiek, net voor hun uitputting, toen de organen nog reserves hadden. Ze zijn tot het uiterste gegaan in hun sociale leven, werk, hobby’s, gezin… Ze hebben te veel ‘geleefd’.

Gas terug
“Leef, pak alles wat je kan”, is zeker een wijze boodschap. Maar… pak vooral wat je lichaam nodig heeft. Leef het niet óp zoals zoveel mensen die ik de voorbije jaren sprak voor deze blog, gedaan hebben. Wie nooit eens stilstaat bij de vaart van het leven en zichzelf verplicht om gas terug te nemen, knalt op een dag onvermijdelijk tegen de muur. Al las ik ook goed nieuws in het boek: je kunt relatief ‘snel’ herstellen van je uitputting. Maar daarover volgende week meer! 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.