Skip links

Zo blijf je zen tijdens de feestdagen

Nu de Sint zijn koffers heeft gepakt, doen de kerstbomen, slingers en lichtjes hun intrede. Het is het officiële startschot van de eindejaarsfeesten, van een lange decembermaand in het gezelschap van familie, vrienden, cadeautjes en knallende champagnekurken. Althans: dat zou het móéten zijn. Maar niet iedereen toost met evenveel enthousiasme op die laatste dagen van het jaar. De aanloop ernaartoe én de feestdagen zelf brengen namelijk heel wat stress met zich mee.

Moe en down
Maaltijdboxaanbieder HelloFresh hield een bevraging bij 1000 Belgen naar hun kerstdinerstress. Die blijkt bijzonder groot: we vinden de supermarkten te druk en de rijen aan de kassa’s te lang, we schatten de hoeveelheden voor het diner slecht in en kopen daardoor te veel of te weinig.
En ook volgens de American Psychology Association zorgen de feestdagen niet alleen voor peis en vree in ons leven. 61% van de bevraagden voelt zich in het algemeen meer gestresseerd dan anders, 68% is moe, 67% voelt zich opgejaagd en heeft te weinig tijd en 62% vindt het feit dat december een dure maand is, ook stresserend.

Ik vind die cijfers niet zo verwonderlijk, eerlijk gezegd. We rijden met ons kroost van hot naar her, schuiven onze voeten onder rijkelijk gedekte tafels. We eten te veel en slapen te weinig. En ook het samenzijn met familie is niet altijd goed voor je gemoedsrust. Zeker als je zelf gescheiden bent, of ouders of schoonouders hebt die gescheiden zijn, is het vaak een stresserende tijd van bemiddelen, op eieren lopen en ruzies vermijden.
Daarom: enkele makkelijke tips om deze decembermaand zo zen mogelijk te blijven.

1 Las pyjamadagen in
Bij ons is kerstdag zelf een pyjamadag – mijn man moet werken, de kinderen zijn moe van de kerstavond ervoor die traditioneel tot na middernacht duurt. Dus in plaats van op kerstdag naar familie te rijden, doen we niks behalve The Sound Of Music kijken en vroeg gaan slapen. Er zijn genoeg andere dagen en avonden de week erna om te vieren – je hoeft niet alle feestjes op kerstavond én kerstdag te proppen.

2 Doe het rustig aan met suiker en koolhydraten
Te veel en te laat eten (wij moeten op kerstavond om middernacht steevast nog beginnen aan het dessertenbuffet!), te veel suiker en alcohol, maar ook de feeststress zelf zorgen ervoor dat je maag en darmen behoorlijk opgeblazen kunnen raken. Ik eet op dagen zonder feesten geen koolhydraten (brood, pasta, rijst, aardappelen…) en zo weinig mogelijk suiker. Gewoon wat grasduinen in de boeken van Pascale Naessens en je vindt massa’s inspiratie – van fruitontbijt met noten tot geitenkaas met rode biet en olijfolie als lunch en gelakte kip met boontjes als avondmaal. Het verschil dat je voelt wanneer je ’s avonds in bed kruipt, is immens.

3 Verveel je eens op kalme dagen
Als mijn kinderen zagen dat ze niet weten wat ze willen spelen, laat ik hen gewoon doen. Ze beginnen wat rond te hangen en na een kwartier hebben ze meestal wel iets gevonden of verzinnen ze een nieuw spel met iets dat ze allang hebben liggen. We associëren verveling met iets negatiefs, maar uit verveling komen vaak goeie ideeënen plannen. Probeer het zelf eens: laat deze kerstvakantie minstens één dag helemaal leeg en zie gewoon wat er komt.

4 Zoek rust in geuren
Er zijn heel wat geuren die een kalmerend effect hebben: jasmijn werkt ontspannend, lavendel bevordert de slaap, citrusvruchten gaan stress tegen, pepermunt kalmeert de spijsvertering en sandelhout helpt tegen angst en depressies. Dat laatste is trouwens de geur van wierook die in boeddhistische tempels wordt gebruikt. Je kunt deze geuren kopen als olie in een flesje en sprenkelen op je polsen, op je hoofdkussen of zakdoek, of enkele drupjes in je bad doen.

5 Focus
Het was dé mantra van Steve Jobs: focus en hou de dingen zo simpel mogelijk. Dat geldt niet enkel voor het bereiden van je kerstdiner, maar voor alles wat je de komende weken moet doen. Mindfull aandacht schenken aan wat je aan het doen bent – of dat nu werken is, soep maken of wandelen – betekent dat je focust en geen acht dingen tegelijk doet. Ik pas deze focustechniek sinds kort zelfs toe tijdens het sporten. In de fitness, tussen massa’s mensen, 9 tv-schermen en loeiharde muziek, focus ik op mezelf, mijn beweging en ademhaling. Het helpt om rustig te blijven, mijn lichaam te voelen om mijn ademhaling laag te houden. En ik doe het ook in mijn infraroodsauna, die trouwens overuren draait deze dagen. Want hoe fijn het ook is om familie, neefjes en nichtjes in huis te hebben, het moment waarop ik mijn saunadeur achter me sluit en een half uurtje in stilte mag gaan zitten, is onbetaalbaar. Gewoon zitten en zijn, meer heeft een mens soms niet nodig.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.