Skip links

Zeg nooit zomaar hoofdpijn tegen hoofdpijn

Er zijn van die dagen dat je blij bent dat je ’s avonds neerzit in je zetel – of in mijn geval in mijn infraroodsauna. Woensdag is zo’n typische dag dat ik tegen 20 uur nood heb aan een groot glas wijn en véél infraroodstralen (zij het niet noodzakelijk samen).

Mijn dag begint nochtans steevast gezond met een uurtje fitness om 8.30 uur. Daarna rijd ik naar huis, werk ik tot 11.30 uur, en dan begint mijn woensdag-stressdag: kinderen afhalen van school, ontdekken dat er geen brood in huis is, dat de voetbaljogging van mijn zoon nog ongewassen in de wasmand ligt, tegen 15 uur spurten naar diezelfde voetbaltraining met een in der haasten gewassen outfit, gauw naar de winkel met de dochter terwijl zoonlief tegen een bal trapt, tegen 17 uur weer op de training staan, ontdekken dat de training om 16.45 uur al eindigde wegens Sinterklaasfeest en een wenende zoon aantreffen in de kleedkamer, het Sinterklaasfeest bijwonen, om 18.10 uur stipt naar de auto hollen om de dochter om 18.30 uur in de zwemles te krijgen. Uno spelen in de hal van het zwembad met de zoon terwijl de dochter verwoede pogingen doet om te leren zwemmen, om 19 uur iedereen weer de auto in krijgen, om 19.30 uur spaghetti opwarmen voor de kinderen en hen om 20 uur in bed stoppen.

Druktehoofdpijn
Pfoe, volgt u nog? Ik amper. Ik heb dan ook geregeld hoofdpijn op woensdagavond. Vorige week moest ik een hoofdpijnexpert interviewen over wat ik ‘druktehoofdpijn’ noemde: het gevoel dat je kop ontploft aan het einde van een drukke dag. Te veel mensen, te weinig zuurstof en adempauzes, dat gevoel. De expert begon te fronsen en te friemelen: druktehoofdpijn? Daar had ze nog nooit van gehoord! Waarschijnlijk, vertelde ze, ging het om een vorm van migraine. Huh, migraine? Is dat niet het soort hoofdpijn waar je ogen en je maag van beginnen draaien? Niet per se, zei ze. Er zijn wel degelijk lichte vormen van migraine. Kenmerkend is dat je bonzende pijn hebt aan één of beide kanten van je hoofd die erger wordt bij een inspanning. Al de rest – misselijk, geen licht en geluid kunnen verdragen – kan, maar hoeft niet.
Ik geef toe: het was een eyeopener. Dat wat ik al jaren druktehoofdpijn noem, is dus gewoon een heel lichte vorm van migraine. Want ja, ik heb het gevoel dat er dan een tennisbal klopt tegen mijn rechterslaap, en het gaat alleen over met een stevige Ibuprofen en een goeie nacht slaap. Ik kruip er zelfs niet mee in mijn infraroodsauna omdat ik het gevoel heb dat het dan erger wordt.
De oorzaak van migraine is grotendeels erfelijk, maar er zijn ook triggers die het uitlokken: te weinig water drinken (ik pleit schuldig), menstruatie (ik heb al-tijd migraine op dag één en twee) en ontspanning na stress.
Kortom: mijn woensdagavond-gevoel dus 😉

Out of office
Gelukkig heb ik uitzicht op enkele dagen vakantie met de man, zonder de kinderen. We gaan ertussenuit naar Maastricht. Morgen wordt een dag waarop tijd geen rol speelt en ik ’s avonds ook nood heb aan een goed glas wijn, maar om heel andere redenen dan vandaag. Het enige wat ik op zo’n avond mis, is dat heerlijke gevoel van mijn infraroodsauna binnenstappen, zeker als je de hele dag buiten in de winterse kou hebt rondgelopen. Maar hé, drie avonden zonder overleef ik wel. Wie de komende avonden zin heeft om ‘m uit te testen, mag de sleutel nu nog gauw komen halen. En o ja, graag ook de wasmachine aanzetten als je passeert op weg naar m’n heiligdom, zodat die voetbaljogging tegen volgende week wél netjes gewassen is en mijn woensdag iets vlotter verloopt.

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.