Skip links

Winterkwaaltjes die genezen in je infraroodsauna

Aan je gezondheid werk je het hele jaar door – daarom zit ik ook op een zwoele zomeravond te zweten in mijn infraroodsauna. Maar ik geef het toe: op een koude winterdag doet de warmte nog nét iets meer deugd. Ook mooi meegenomen: typische winterkwaaltjes kun je dankzij een infraroodsauna makkelijk(er) verhelpen.

Byebye winterdepressie
Wat is het? Het is moeilijk te zeggen wanneer een onschuldig dipje tijdens de donkerste dagen van het jaar een echte winterdepressie wordt. Maar feit is dat naar schatting één op de twintig mensen – en dan vooral vrouwen – last heeft van de winterblues. De voornaamste kenmerken leunen aan bij een gewone depressie: je voelt je moe en slap, je hebt nergens zin in behalve (zoet) eten en veel slapen. Als deze klachten jaarlijks terugkeren tijdens de winter en vanzelf weer overgaan tegen de lente, spreekt men van een winterdepressie.
Hoe komt het? Over de oorzaak van een winterdepressie bestaat nogal wat discussie. De meest voor de hand liggende verklaring is dat een tekort aan licht je parten speelt. Op een sombere grijze januaridag krijg je nu eenmaal minder zonlicht naar binnen dan op een mooie meidag. En dat zonlicht heb je nodig om melatonine in je lijf af te breken – een hormoon dat je slaperig maakt. Als je geen licht ziet, blijft dat melatoninegehalte de hele dag lang te hoog en voel je je hondsmoe.
Wat kun je doen? Zoek de zon op – een half uurtje wandelen in de zon kan al wonderen doen voor het teveel aan melatonine in je lichaam. Of haal de zon in huis. Er bestaan lichtbakjes die wit licht uitstralen en waaraan je je ogen elke dag gedurende een bepaalde periode moet blootstellen. Persoonlijk vind ik de lichttherapie in mijn infraroodsauna makkelijker. Zet je sterrenhemel op wit licht en hou je ogen open tijdens de sessie. Russisch onderzoek toonde onlangs aan dat wit licht een spectaculair effect had op mensen met een depressie.

Byebye wintervoeten
Wat is het? Je hebt ontstoken rode knobbels op je voeten. Hoewel ze lijken te gloeien, voelt de huid errond erg koud aan. De knobbels kunnen jeuken of pijn doen als je erover wrijft.
Hoe komt het? Wintervoeten ontstaan door koude en vochtige lucht, en waarschijnlijk speelt ook erfelijkheid een rol. De knobbels ontstaan omdat de kleine bloedvaatjes in je huid niet goed werken. Ze vernauwen, waardoor het bloed dat naar je voeten wordt gestuwd om ze te verwarmen, niet door kan. Het bloed hoopt zich op en daarom krijg je zwellingen.
Wat kun je doen? Je voeten op een warme kachel leggen helpt niet, want het zijn de bloedvaten binnenin die zich moeten herstellen. Wintervoeten zijn moeilijk te genezen, vaak gaan de zwellingen na enkele weken vanzelf weg. Voorkomen is beter dan genezen, en dan is een infraroodsauna of een infraroodvoetensauna ideaal. Die zorgt immers voor een optimale bloedcirculatie. Als je weet dat je grote kou gaat trotseren, kan een vet beschermlaagje vaseline op je voeten ook helpen.

Byebye verkoudheid
Wat is het? Iedereen kent de klassieke snotvalling: niezen, soms wat lichte keelpijn of hoofdpijn, een loopneus, hoesten…
Hoe komt het? Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies van je bovenste luchtwegen en wordt veroorzaakt door een virus – niet door de winterkou op zich. Maar kou zorgt er wel voor dat je slijmvliezen verzwakken, waardoor je dus vatbaarder wordt voor virussen. Hét verkoudheidsvirus bestaat trouwens niet; er zijn zo’n 200 virusstammen die een verkoudheid kunnen uitlokken.
Wat kun je doen? Virussen zitten overal: in de lucht die je inademt, op de deurklink die je vastneemt… Hoe meer mensen (in gesloten ruimtes) je ontmoet, hoe meer risico. Het beste wat je kunt doen is ervoor zorgen dat je immuunsysteem in topvorm is zodat je die lijf die virussen afweert en je niet ziek wordt. Ik mocht aan den lijve ondervinden hoe mijn infraroodsauna ervoor zorgde dat ik het voorbije half jaar ben doorgekomen met maar één verkoudheid – met kleine kinderen in huis die voortdurend snotteren is dat een wonder. Dat komt omdat je immuunsysteem dankzij een infraroodsauna een geweldige boost krijgt.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.