Skip links

Wat we kunnen leren van de Finnen

In Finland zijn de mensen het gelukkigst, zo blijkt uit onderzoek. Wat kunnen we leren van de Finnen opdat 2019 ook hier een mooi jaar wordt? 
 
Trek de natuur in
In Finland is dat niet moeilijk: het land bestaat voor 75% uit bossen. En daar maken de Finnen vaak gebruik van. Wij rijden naar een fitnesscentrum voor wat beweging, zij gaan fietsen of hiken. Een frisse neus halen, zuurstof tanken én werken aan je conditie: dat is stukken aangenamer én gezonder dan hoe wij het aanpakken, toch? 
 
Koester het cottage-gevoel (liefst aan het water)
Als ik ooit de lotto win, koop ik een lap grond in het bos, liefst met een meertje, om er een ‘tiny house’ te bouwen. Nu heb ik natuurlijk al wel een infraroodsauna tiny house, maar in mijn dromen krijgt mijn cederhouten cabine een plekje in een kleine cottage als buitenverblijf, zonder wifi, met zicht op de bomen en het water. Een plek waar een mens kan leven op het ritme van de seizoenen, wat kan lezen, veel slapen en in de aarde wroeten. De Finnen kunnen er wat van: Finland telt 5 miljoen inwoners en maar liefst 2 miljoen zomerhuisjes (zogenaamde ‘kesamokki’), van die idyllische bungalows aan het water. Wij trekken naar de drukke Belgische kust, Finnen trekken zich terug in alle rust aan een meer – het land telt dan ook meer dan 187 000 (!) waterplassen. 
 
Beschouw je sauna als een heiligdom
Finland telt 2 miljoen sauna’s, en die staan overal: in huizen, overheidsgebouwen en zelfs in hun Burger King-filialen. Het land telt meer sauna’s dan auto’s, dat is toch ongelofelijk? Het is de plek waar mensen aan hun gezondheid werken, samen komen – er worden meer beslissingen genomen in de sauna dan aan vergaderzalen, zo luidt het – of alleen in alle rust bezinnen. 
 
Blijf alleen thuis in je ondergoed
Denemarken heeft de ‘hygge’ – gezellig binnen cocoonen – Finland kent ‘Pantsdrunk’. Het betekent dat je alleen thuis in je zetel zit in je ondergoed, met een warme tas thee of een fris glas wijn. Winters in Finland zijn koud, kil en donker. Om af te spreken met vrienden moet je doorgaans een eindje rijden of te voet die kou trotseren. En dus ontstond het idee om gewoon alleen thuis te blijven, in alle rust en stilte. Liefst in je ondergoed, kwestie van je helemaal vrij te voelen. Het is de ideale manier om de pauzeknop in te duwen en de batterij op te laden, en daarna weer het échte leven in te stappen.
 
Ik ga dat de komende dagen ook doen. Bij gebrek aan die eigen cottage trekken we met vrienden en de kinderen naar de Efteling. We blijven er enkele nachtjes logeren in Bosrijk, in een luxueuze cottage midden in het bos… mét sauna. Dat komt toch al aardig in de buurt van wat de Finnen als ideale wereld beschouwen 😉 
 
Tot volgend jaar!

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.