Skip links

Wat voedingssupplementen kunnen doen voor je weerstand

Ik vertelde enkele weken geleden over de bloedtest die ik heb laten doen om voedingsallergieën en eventuele tekorten te laten opsporen. Eergisteren kreeg ik daarvan de resultaten, en die waren behoorlijk verrassend.

Verrassend, omdat ik blijkbaar geen enkele intolerantie heb. Gluten, tarwe, melk, eieren… ik mag ze allemaal eten. En dat verbaasde me dus, want ik mijd al jaren melkproducten en te veel tarwe omdat ik het gevoel heb dat ik ze slecht verteer.

Te weinig jodium en co
Tweede verrassing: ik heb best wel wat tekorten die op korte termijn vooral mijn immuunsysteem ondermijnen en op lange termijn gezondheidsklachten kunnen geven. Enkele usual suspects, enkele vitaminen waarvan ik niet eens wist dat ze bestaan.

IJzer
Een mineraal dat ervoor zorgt dat rode bloedcellen zuurstof brengen in elke cel én dat schadelijke stoffen je lichaam verlaten. Een beetje de persoonlijke infraroodsaunavan het lichaam zeg maar 😉 IJzer vind je, naast supplementen, in vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten en citrusvruchten.

Jodium
Ik ken het vooral in tabletvorm om in te nemen bij een kernramp en zo onheil en kanker te voorkomen, maar jodium is dé bouwsteen voor je schildklier, die de stofwisseling regelt. De enige natuurlijke bron van jodium is alles wat uit de zee komt: zeekraal, zeewier, zeevruchten… Het zit ook in gejodeerd keukenzout (dat staat op het etiket als je zout koopt: ‘met jodium’). Wat ook helpt: wat vaker naar zee gaan om de lucht daar op te snuiven!

Vitamine D
De vitamine die ongeveer iedereen tekort heeft wegens te weinig zonlicht op onze huid en die een belangrijke rol speelt bij ons immuunsysteem en het stevig houden van onze botten. Je vindt ze alleen in de zon, niet in voeding. Daarom dat supplementen worden aanbevolen voor iedereen – kinderen én volwassenen.

Omega 3
Beter bekend als vetzuren die goed zijn voor het hart en de hersenen. Je vindt het in vette vis (makreel, zalm, tonijn ook maar dat is naar verluidt de vuilbak der vissen en zit vol rommel) die je daarom bij voorkeur drie keer per week op tafel zet. Als dat niet lukt, neem je best aanvullende supplementen.

Alarm in de darm
De derde conclusie was minder verbazend vond ik: ik heb een lekkende darm. Ik schreef enkele weken geleden al over deze leaky gut: de gaatjes in de darmwand zijn groter dan normaal, waardoor ongewenste stoffen je lichaam kunnen binnendringen. Ze veroorzaken vage klachten (vermoeidheid, darmklachten) en chronische ontstekingen en auto-immuunziekten.
De komende drie maanden moet ik elke dag een drankje op basis van kurkuma drinken om het gat in de darm te dichten én de tekorten aanvullen met een batterij aan supplementen. En daarna – tegen het einde van de lente – zou ik wonderlijk moeten herrijzen.

De holistische piste
Voor alle duidelijkheid: deze holistische kijk is niet zaligmakend – de bloedtesten, consultaties en supplementen zijn duur én je moet er ook voor zorgen dat je niet bij een charlatan terechtkomt – maar het kan mensen met vage of chronische klachten wel op het juiste spoor zetten.
Zo vertelde de dokter me dat ze in de voormiddag een vrouw met fibromyalgie over de vloer kreeg die – zo wezen haar bloedtesten uit – een schimmelinfectie in de darmen had. Zo’n candida geeft ondraaglijke, slepende vermoeidheid en spierpijn.
Elke man of vrouw met chronische pijn die jaren rondloopt zonder dat de oorzaak gevonden wordt, is er een te veel.  Elke man of vrouw die te horen krijgt ‘dat er niks te zien is dat de klachten kan verklaren’, heeft recht op een beter, zinniger antwoord.
Van mijn infraroodsauna wéét ik na 2,5 jaar al dat ie een wereld van verschil maakt voor m’n gezondheid, maar ook deze holistische piste krijgt het voordeel van de twijfel. Over een maand of drie weet ik – en jullie dus ook – meer! 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.