Skip links

Wat te doen bij de eerste griepverschijnselen?

De griep is weer in het land, en dat nieuwsfeit jaagt me de stuipen op het lijf. Bij elke kriebel in mijn keel denk ik dat ik het volgende slachtoffer ben dat een week lang aan haar bed gekluisterd zal zijn.
En nee, ik overdrijf niet. Vorig jaar hebben wij hier thuis allemaal de griep gehad, en dat was geen lachertje. Ik heb een maand onder een steen geleefd, thermometers ontsmet, kippenbouillon gemaakt en tussendoor heel veel geslapen en elk helder moment gewerkt. Zelfstandige zijn geeft heel veel vrijheid, behalve de vrijheid om ongepland eens écht goed ziek te zijn. Dus ik was voorbereid, toen ik maandagnamiddag een beetje keelpijn kreeg en de griep in de kiem wilde smoren.

1 Keep calm & do not carry on
Een fout die veel mensen maken: ze voelen zich grieperig, nemen een Dafalgan en gaan gewoon over tot de orde van de dag. Terwijl extra rust noodzakelijk is om je immuunsysteem z’n werk te laten doen. Als je dat niet doet, kan het gebeuren dat de ziektemaker – vaak een virus dat je gewoon moet uitzieken – terugkomt, al dan niet vergezeld van een extra ongewenste gast: een bacterie. Een klassiek voorbeeld: je voelt je drie dagen grieperig en op dag vier heb je alsnog een bacteriële keelontsteking. Dat betekent dat je immuunsysteem er de eerste dagen niet in geslaagd is om het virus te elimineren en dat er een bacterie bij gekomen is, die alsnog om antibiotica vraagt. Dus: stop met doen wat je aan het doen was, en neem een time-out. 

2 Neem oscillococcinum 
Mijn kinderen kunnen het woord al jaren perfect uitspreken, en ze nemen het één keer per week – lekker, suikerbolletjes! Oscillococcinum is een homeopatisch geneesmiddel dat de duur en intensiteit van de griepsymptomen verkorten. Het bestaat al meer dan 50 jaar, maar hoe het precies werkt, is niet geweten. Het is experimenteel ondervonden dát het helpt vanaf de eerste grieperige symptomen; je neemt het alle zes uur in de eerste dag. Het kan trouwens perfect samengenomen worden met klassieke pijnstillers.   

3 Duik je infraroodsauna in
Nog altijd mijn eerste hulpmiddel bij opduikende virussen en bacteriën. Als je je grieperig voelt, betekent dat dat je lichaam op dat moment wordt ‘aangevallen’ en dat je immuunsysteem – een leger soldaatjes – zich volop aan het organiseren is om de vijand af te weren. Je krijgt koorts en pijn, maar eigenlijk is dat goed nieuws: je lichaam heeft ‘iets’ gedetecteerd dat er niet thuishoort en doet er alles aan om het snel te elimineren. En een infraroodsauna helpt daarbij, want het boost je witte bloedcellen, het leger dat in actie schiet als virussen je lichaam binnen dringen. Als je geregeld in een (infrarood)sauna zit, heb je sowieso méér witte bloedcellen, is dat hele systeem ‘alerter’ en valt het beter aan. En als je toch ziek wordt, genees je sneller.
In 2013 onderzochten Poolse wetenschappers van het Institute of Biomedical Science in Krakau aan de hand van bloedstalen of het aantal witte bloedcellen bij atleten na een (klassieke Finse) saunabeurt hoger was dan bij niet-getrainde mensen. In beide groepen was er een verhoogde hoeveelheid witte bloedcellen, lymfociten, neutrofielen en basofielen, die allemaal een belangrijke rol spelen bij de werking van je immuunsysteem. Atleten deden het nog beter dan gewone stervelingen, maar een verhoogd effect was er in beide gevallen.

4 Kruip extra vroeg onder de wol
Probeer niet té veel te slapen overdag, want dan kun je vaak ’s nachts niet meer slapen. Tv kijken, lezen, surfen… het zijn allemaal rustige bezigheden overdag die je lichaam de kans geven om te recupereren. En mensen denken vaak dat ze binnen moeten blijven met griep, maar tenzij je hoge koorts hebt, hoeft dat niet. Een korte wandeling en wat frisse lucht zorgen ervoor dat je ’s avonds beter slaapt. 

5 Let op met herval
Eén op de vijf Vlamingen is kettingziek: ze vallen van de ene kwaal in de andere. Als je weerstand op de proef gesteld wordt, ben je nu eenmaal vatbaarder voor een nieuw virus. Mensen denken vaak dat ze geen risico meer lopen ‘omdat ze net ziek zijn geweest’, maar er zijn honderden verkoudheidsvirussen in omloop, dus denk niet te snel: dat heb ik al gehad. Nazorg na je ziekte is heel belangrijk: wegblijven van plekken waar veel (zieke) mensen bij elkaar zitten, je handen grondig wassen, goed rusten, extra vroeg gaan slapen, gezond eten en matig bewegen. Sexy klinkt het allemaal niet, maar het is wél het enige dat werkt 😉

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.