Skip links

Wat moet je weten over artrose?

Het is nieuws van een tijdje terug, maar mijn oog viel er gisteren op: Frank Deboosere, amper 61, fietst (bijna) niet meer. De weerman die elke dag al trappend naar de VRT ging om het weer te voorspellen, kan lange afstanden niet meer aan wegens artrose.

WAT IS ARTROSE EIGENLIJK?

Artrose blijkt de op één na grootste klacht bij mannen en de vierde bij vrouwen. Het maakt deel uit van de reumafamilie; wat eigenlijk een vlag is die vele ladingen dekt.

Bij artrose zal het kraakbeen, een zacht botweefsel tussen onze gewrichten dat onze botten soepel laat bewegen, afslijten en verdwijnen. Gevolg: na een tijd ‘schuurt’ het ene blote bot over het andere. Dat geeft niet alleen pijn; de botten gaan zich ook proberen aan te passen om de schokken op te vangen die het kraakbeen voorheen opving. Het bot zal uitstulpingen aanmaken, maar die gaan de cellen rondom de botten per ongeluk mee raken. Als die geraakt worden, gaan ze ontsteken en dat veroorzaakt nog meer pijn.

HOE KRIJG JE ARTROSE?

Artrose is deels erfelijk, maar hoe meer je in de loop van je leven je gewrichten belast, hoe meer kans je loopt. Denk maar aan topvoetballers of tennissers die op hun 40 amper nog het bed uit geraken en ‘versleten’ zijn door de vele blessures en overbelastingen. Ook mensen met obesitas lopen meer kans, want overgewicht geeft nog meer druk op je gewrichten.

Gezien onze stijgende levensverwachting is de kans sowieso reëel dat we ooit in ons leven te maken krijgen met artrose. En dus is de vraag: wat kun je doen om te voorkomen? En kun je het genezen eens je artrose hebt?

ZO VOORKOM JE ATROSE

• (Licht tot matig) bewegen om je spieren en gewrichten soepel te houden zolang als het kan, is waarschijnlijk het allerbelangrijkste. Wie z’n leven lang acht uur per dag een zittend beroep uitoefent in een verkeerde houding, belast z’n gewrichten enorm.

• Maar ook het soepel houden van je spieren rond je gewrichten is belangrijk. Je kunt je laten masseren, maar ik verkies de deep level therapy-massage van een infraroodsauna: het ontspant de spieren en geeft je cellen een extra zuurstofboost.

• Bepaalde voedingssupplementen werken preventief: omega 3 en kurkuma werken van nature ontstekingswerend, dus die kunnen een wereld van verschil betekenen als je ouder begint te worden.

ARTROSE GENEZEN, KAN DAT?

Artrose genezen kan jammer genoeg niet, maar er zijn wel enkele (klassieke en alternatieve) pistes:

• Soms spuit de arts hyaluronzuur in. Vergelijk het met een soort olie om je gewrichten weer soepel te laten draaien.

• Een operatie – kraakbeentransplantatie of prothese – kan ook maar is vaak de laatste stap wanneer de artrose zo erg is dat je amper nog kunt bewegen.

• Dus de meeste mensen behelpen zich met klassieke pijnstillers en ontstekingsremmers, met een natuurlijke pijnstiller als een infraroodsauna of een natuurlijk middel zoals traumeel, dat bestaat in tabletten en zalf en zelfs vaak door sportartsen wordt gebruikt voor blessures, spier- en gewrichtspijn.f

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.