Skip links

Wat kleur met je doet

Mijn infraroodsauna is uitgerust met een indrukwekkende sterrenhemel met led-lampjes. In het begin vond ik die kleuren gewoon amusant en stelde ik ze ietwat willekeurig in – meestal geel of wit, omdat ik met dat licht het best kon lezen in mijn sauna. Violet vond ik eng, omdat het me er doorschijnend deed uitzien en ik vind niks zo vies als mijn eigen aders kunnen zien. Maar door me te verdiepen in kleurentherapie, heb ik ontdekt dat bepaalde kleuren in bepaalde situaties meer effect hebben dan andere. En dus zweette ik gisterenavond na een drukke dag een half uurtje onder een felblauwe sterrenhemel, ook al zag dat er door de lens van mijn iPhone best gek uit. Welkom in de wereld van de kleurentherapie!

Is kleurentherapie alternatieve hocus pocus?
Kleurentherapie is al eeuwen oud. Sjamanen en druïden geloofden dat kleuren een bepaald effect op mensen hadden en ook de Chinese en Indiase geneeskunde werken ermee.
Slechts heel weinig klassieke artsen passen kleurentherapie vandaag toe. Pasgeboren baby’s met geelzucht worden weliswaar onder de blauwe lamp gelegd omdat het blauwe licht het teveel aan bilirubine, die de gele kleur veroorzaakt, wegneemt. Maar meer geloof wordt er aan de therapeutische werking van kleuren niet gehecht. Onterecht, zegt Franse kleurenexpert Jean-Gabriel Causse. Want de wetenschap erkent wél dat je met röntgenstralen kanker kunt behandelen en dat uv-stralen een (schadelijke) invloed hebben op onze huid. Maar kleuren die een effect hebben op je gezondheid: ho maar! Terwijl kleuren, net zoals uv-stralen en röntgenstralen, golflengten zijn. Het enige verschil is dat kleuren zich op een golflengte bewegen binnen ons zichtbaar spectrum; de andere stralen (ook infraroodstralen trouwens) vallen buiten ons zichtbaar spectrum en die kunnen we dus niet zien.

Welke kleur voor welk humeur?
Volgens ayurvedische geneeskunde
In de ayurvedische geneeskunde wordt elke chakra met een kleur verbonden. Chakra is het Sanskriet voor ‘wiel’; het is eigenlijk een energiecentrum in je lichaam. In de ayurvedische geneeskunde worden fysieke en mentale kwalen toegeschreven aan één of meer chakra’s die niet goed werken.

Ik ga zelf alle twee à drie maanden naar iemand die ‘iets doet met mijn chakra’s’; ik vermoed dat ze de wielen in de juiste richting laat draaien. Wat er precies gebeurt, weet niemand. Maar het wérkt. Als ik last hebt van kloppende pijn aan de rechterkant van mijn hoofd, voelt mijn chakra-mevrouw dat mijn bijnieren moe zijn. Of dat mijn zonnevlecht, na een lange winter, uitgeput is. Ze trekt, duwt en masseert een uurtje waarna de pijn erger wordt en ik doodmoe buiten stap. Maar de volgende dag is de pijn weg en voel ik me een stuk energieker. Vaak zet ze tijdens de behandeling ook een lamp op mijn hoofd met een bepaalde kleur:

  • blauw (keelchakra) wordt gebruikt bij hoofdpijn, stress en astma
  • groen (hartchakra) breng je in balans
  • geel (zonnevlecht) helpt bij stress, artritis, reuma of spijsverteringsproblemen
  • oranje (miltchakra) is goed voor meer vitaliteit en wilskracht
  • rood (heiligbeen) helpt bij depressieve gevoelens, longklachten en lage bloeddruk
  • indigo (zesde chakra) reinigt het bloed en beïnvloedt gezicht, gehoor en reuk

Volgens de klassieke geneeskunde
So far het chakra-verhaal. Wie het toch graag wat wetenschappelijker benadert: een Russisch onderzoek toonde onlangs aan dat wit licht een spectaculair effect had op patiënten met een depressie. En Dr. Pierre-Alain Grounauer, oogarts in Lausanne, ontdekte dat rood licht (door gesloten ogen waargenomen als roze) zou kunnen helpen bij slapeloosheid.

Hoe hocus pocus en niet-bewezen het ook allemaal mag klinken, sindsdien kies ik in mijn infraroodsauna dus heel bewust een kleur. En oké, dat blauw ziet er best een beetje bevreemdend uit en lezen wordt ook wat moeilijk. Maar na een dag vol stress breng het wél rust in je hoofd.

Bron: “De verbazingwekkende invloed van kleuren”, Jean-Gabriël Causse, Kosmos Uitgevers

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.