Skip links

Wat je écht moet doen om te vermageren

Mijn man is 6 kg lichter dan begin dit jaar zonder daarvoor op dieet te gaan.
Zijn geheim? Een orthomoleculaire arts die zijn bloed heeft gecontroleerd op alle tekorten op het vlak van vitaminen en mineralen (vitamine D, omega 3 vetzuren, vitamine B12 etc.) én op intoleranties. In zijn geval waren dat er spectaculair veel: gluten, eieren, kaas, melk… Omwille van een lekkende darm zaten er bovendien massa’s afvalstoffen in zijn lichaam die de boel daar verziekten. Want ondanks het feit dat ie drie keer per week sportte – nu toch al twee jaar lang – viel hij geen gram af.

Vetcellen en afvalstoffen: grote liefde
Afvalstoffen die je lichaam niet verlaten via de normale weg (lever, nieren, darmen, huid…) gaan een plek zoeken in je lichaam om zich te nestelen. En raad eens: vetcellen zijn de favoriete verblijfplaats van toxische stoffen. En hoe meer afvalstoffen, hoe meer stockageruimte je nodig hebt, dus je lichaam maakt duchtig extra vetcellen aan om iedereen te kunnen ontvangen. Bovendien zijn veel toxische stoffen oplosbaar in vet. Ze zitten er warm en gezellig, stevig ingeduffeld. En je vetcellen zijn niet van plan om ze zomaar te laten gaan…

Waarom detoxen zo belangrijk is
Sporten als een gek of diëten heeft geen enkele zin zolang je lichaam een afvalberg is van toxische vetcellen. De oplossing is dus ontgiften, oftewel detoxen: afvalstoffen alsnog afvoeren (met wat hulp) en tegelijk geen of weinig nieuwe gifstoffen naar binnen nemen. Mijn man is 6 kilo vermagerd omdat hij niet at wat zijn lichaam als ‘afval’ beschouwt – voorlopig, want eens je immuniteit herstelt is, lukt dat doorgaan weer wel – én omdat hij aan zijn immuniteit in zijn darmen heeft gewerkt. En dat betekende naast een hoop voedingssupplementen dat ie geen gluten (pasta), granen (spelt, tarwe…), melk, kaas, eieren… mocht eten, maar biefstuk friet dus wél wegens geen ‘verboden’ ingrediënten.

Gouden detox-regels
In zijn geval was het dus een detox op maat, aan de hand van een (toegegeven, dure) bloedtest. Enkele algemene tips om je gifstoffen en dus ook je vetcellen kwijt te raken:
– Zweet ze uit in je infraroodsauna. Simpel, superefficiënt en heerlijk ontspannend. Door te sporten zweet je ook, maar bij zware inspanningen maakt je lichaam vrije radicalen aan en die zijn dan weer schadelijk voor je lichaam.
– Drink voldoende water. Een klassieker en open deur: maar eerlijk: wie van ons drinkt genoeg water doorheen de dag? Kies water uit glazen flessen, want plastic flessen geven hun giftstoffen als ze in de zon of warmte staan.
– Gebruik je gezond verstand. Moet ik nog zeggen dat alcohol, suiker, bewerkte voeding (charcuterie, gehakt…) je lichaam belasten?
– Bepaalde natuurlijke producten staan bekend om hun ontgiftende werking: koriander, peterselie, citroensap, maar ook broccoli, komkommer en bladgroenten. Zet ze dus extra vaak op het menu; ik koop ze vers op de vroegmarkt of in de biowinkel.
– Chlorella is een krachtige natuurlijke ontgifter uit een potje. Deze groene alg bindt zich aan zware metalen die je lichaam zo kunnen verlaten. Vooral in Japan is het goedje erg populair!

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.