Skip links

Pijn zonder verwonding: wat is er aan de hand bij chronische pijn?

Wegens technische problemen heb ik de voorbije zes weken even in het donker gezeten. Maar nu onze nieuwe blog er is (wat vinden jullie ervan??), ben ik blij dat ik jullie weer elke week kan voorzien van tips voor meer energie en balans.

Deze week wil ik het hebben over pijn. Niet de pijn die je voelt wanneer je in je vinger snijdt, maar de pijn die sommige mensen ervaren zonder verwonding: de chronische pijn.

Wanneer is pijn chronisch?

Acute pijn treedt doorgaans plots op omwille van een letsel of overbelasting. De pijn verdwijnt zodra het letsel of de ontsteking hersteld is. Chronische pijn komt langzaam op of in de nasleep van een acute fase, en blijft duren.

Pijn wordt chronisch als hij langer dan drie maanden aanhoudt. Na zes maanden heeft pijn zich in het lichaam ‘genesteld’ en zijn er veranderingen opgetreden in het ruggenmerg en de hersenen. Het zenuwstelsel heeft zich dan aangepast aan de pijn en blijft pijnsignalen uitsturen, ook al is het letsel allang verdwenen.

“Als je sympathische zenuwstelsel ‘aan’ blijft staan, versnelt je hartslag, maak je adrenaline aan en staan alle zintuigen op scherp”

Hoe komt het dat een lichaam pijn ervaart zonder dat er (nog) een kwetsuur is?

Pijn gaat als het ware een eigen leven leiden wanneer de hersenen een signaal blijven sturen. Mohammed Yunus, professor aan de University of Illinois, spreekt bij een aantal vormen van chronische pijn over ‘central sensitivity syndromes’, ofwel ziektes die ontstaan door een overprikkeling van het centrale zenuwstelsel. Als je sympathische zenuwstelsel ‘aan’ blijft staan, versnelt je hartslag, maak je adrenaline aan en staan alle zintuigen op scherp. Dat gebeurt ook wanneer je stress ervaart bijvoorbeeld. Maar als die fase van stress té lang aanhoudt, als je lichaam niet meer tot rust komt, dan spreken we van toxische stress: je wordt letterlijk ziek van een lichaam dat geen uit-knop meer heeft.

Volgende symptomen en ziekten zijn volgens Prof. Yunus ‘central sensitivity syndromes’ een gevolg van toxische stress:

“Mensen met chronische pijn hebben vaak in het verleden een zwaar mentaal of fysiek trauma meegemaakt dat te veel van hun lijf heeft gevraagd”

Op het eerste gezicht hebben rusteloze benen, spastische darmen en CVS niks met elkaar gemeen, maar volgens Prof. Yunus ligt er eenzelfde oorzaak aan de basis, en daarom komen meerdere ziektes uit dit lijstje ook vaak samen voor (bijvoorbeeld fibromyalgie samen met spastisch colon, of PTST en angststoornissen…).

Bij chronische pijn is er dus altijd een burn-out van het lichaam; je bent letterlijk opgebrand van te lang vechten. Mensen met chronische pijn hebben vaak in het verleden een zwaar mentaal of fysiek trauma meegemaakt dat te veel van hun lijf heeft gevraagd.

Hoe behandel je chronische pijn?

Met pijnmedicatie, uiteraard. Maar veel artsen kijken ook naar de toxische overbelasting van het lichaam, en zoeken naar manieren om het centrale zenuwstelsel tot rust te brengen: cognitieve gedragspsychologie, waarbij patiënten leren om op iets anders te focussen dan pijn, yoga en meditatie bijvoorbeeld. En last but not least: met een infraroodsauna. Het geneest geen chronische pijn, maar het brengt je lichaam uit stress-modus. En dat is vaak de eerste stap richting herstel.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.