Skip links

Wat Instagram kan doen voor mensen met chronische pijn

Ik zit heel vaak te gluren naar het leven van anderen. Als kind al was ik verslaafd aan paparazzi-foto’s van Lady Di in de Privé en sappige verhalen over BV’s in Dag Allemaal. En vandaag is daar nog een bron van vermaak bijgekomen: Instagram.

Als kind lazen wij thuis alleen intellectueel verantwoorde weekbladen, dus ik stal roddelboekjes uit het oud papier van de buren en verstopte ze onder mijn bed. Ik ben intussen groot genoeg om te kopen en te lezen waar ik zin in heb, dus pikken en verstoppen hoeft gelukkig niet meer. Al lees ik ze nog altijd niet en plein public; het is ideale lectuur voor in mijn infraroodsauna.

Foto’s van wildvreemden
Binnenkijken in het leven van bekende en minder bekende goden, kan vandaag dus ook op Instagram, de onlineplek waar iedereen die het wil, foto’s en verhalen deelt. Terwijl de boekskes nog gaan over mensen die iedereen kent, staat Instagram vol met wildvreemde mensen. Je kijkt naar hoe ze er ’s morgens uitzien zonder make-up en daarna met, naar wat ze aandoen die dag, hoe rommelig hun keuken erbij ligt… Vreemd dat het zo fascineert.
Het codewoord op Instagram is authenticiteit: je laat zogezegd het leven zien ‘zoals het écht is’. Maar het is niet omdat je een foto post zonder filter, met wallen onder je ogen en rommel in je living, dat je het achterste van je ziel laat zien.
Ik heb enkele vriendinnen die een zware depressie hebben gehad. En dan bedoel ik geen dipje, waarover menige Instagrammer het heeft met een foto van zichzelf, een dekentje en hippe kop koffie erbij. Nee, hun dip was er geen om te delen. Het was een periode waarin ze hun bed ’s morgens niet uitgeraakten van ellende en zielenpijn. Dat ze gek werden van zichzelf en hun malende gedachten. Dat soort mentale pijn was niet toonbaar aan de buitenwereld, het was een genezingssproces zonder hashtags en volgers.

#Chronische pijn
Een (genezings)proces dat je wél vaak kunt volgen op Instagram, is dat van mensen met chronische pijn. Het aantal verhalen dat eindigt met #chronicpain en #chronicillness, bedraagt meer dan 2 miljoen. Ze zijn met veel dus, de mensen die hun dagelijkse pijn delen en steun vinden bij lotgenoten. Voor de Instagram-leken onder ons: als je een foto of verhaal deelt met een # erbij, betekent dat dat andere gebruikers je vinden als ze die # intikken. Iemand die #fibromyalgia intikt, krijgt meer dan 600.000 berichten te zien van mensen die er iets over geschreven hebben met een foto erbij.
Eén van hen is Lady Gaga, de bekende popzangeres. Dat ze aan fibromyalgie lijdt, is allang geweten; daar heeft ze al vaak over geschreven. En over haar aanpak ook. Maar de laatste tijd schrijft ze steeds vaker over depressies en paniekaanvallen, en de meditatiesessies die ze doet om erbovenop te geraken.

Meditation has been found to ease depression, anxiety, and pain.
#BeKind to others
#BeKind to yourself

Vaak mediteert ze zelfs live op Instagram. Je kunt dus, samen met Lady Gaga, een kwartiertje op je mat gaan zitten om te bidden, te mediteren en je gedachten tot rust te brengen.
En dat helpt, aldus één van haar vele volgers:

Fibromyalgia hurts…the hurt makes you grow weaker… Having less strength may lead to mental illness… Which can affect fibromyalgia negatively… It’s a big downward spiral. We need to be strong…but also need a helping hand. You can’t see both diseases…but you can believe the ones who say they have them. It’s such a huge help. Thank you.

Online zelfhulpgroep
Voor al die mensen die alleen vechten tegen de pijn, die misschien niet eens de kracht vinden om voor de zoveelste dag op rij te zeggen dat ze pijn hebben, is het een idee om eens op Instagram te gaan kijken. Er zijn zoveel helpende handen daarbuiten die tips kunnen geven en troost bieden, gewoon al omdat ze wéten wat het is om elke dag pijn te hebben, omdat ze je geloven.
Instagram is een soort zelfhulpgroep waarvoor je niet eens buiten moet komen. Je kunt ‘m zelfs raadplegen vanuit je infraroodsauna. Maar let op: de ervaren gluurder in mezelf heeft vastgesteld dat je smartphone na een minuut of twintig oververhit raakt. Dus: eerst scrollen en gluren, daarna op je eentje mediteren en al zwetend je gedachten tot rust brengen en tegelijk de pijn bestrijden. Of zoals Lady Gaga het zegt: ‘Be kind to others, be kind to yourself’.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.