Skip links

Wat ik leerde na 156 saunabeurten

Ik heb mijn Health Mate infraroodsauna precies één jaar. Aan een gemiddelde van drie saunabeurten per week, klok ik af op 156 saunasessies. Dit is wat ik geleerd heb van een jaar stevig zweten.

Het is verslavend
Mijn infraroodsauna is geïnstalleerd op een hete junidag vorig jaar. Diezelfde avond nog zat ik er al in. Mensen associëren sauna’s met “iets dat deugd doet bij koud weer”, maar voor een infraroodsauna geldt dat niet. Want dat diep ontspannen gevoel dat je krijgt na drie kwartier zweten, is er een waar ik intussen verslaafd aan ben. En of het dan buiten 5° of 25° is, dat maakt geen enkel verschil. De infraroodsauna is trouwens ontstaan in sunshine state Californië. Niet om het warmer en gezelliger te maken dus, maar om aan je gezondheid te werken, en dat doe je het hele jaar door.

Een infraroodsauna = een levensstijl
Eens je beseft wat een infraroodsauna voor je gezondheid doet – en in mijn geval gaat het dan vooral over het detox-effect van een infraroodsauna – ga je anders om met je lichaam. Je denkt na over de brandstof die je je lichaam geeft om de dag door te komen, over de afvalstoffen die je moet uitzweten als je ongezond eet en leeft. Ik heb het afgelopen jaar geleerd om etiketten te lezen op voeding, om wat vaker naar de biowinkel te gaan, om mijn fruit en groenten áltijd te wassen, om zo puur mogelijk te eten en te koken. Ik tel nooit calorieën, maar ik kijk wél naar de samenstelling van producten. De o zo verfoeide goeie boter bevat vooral melk en wordt in enkele stappen bewerkt tot boter. De plantaardige margarine – “veel beter want goed voor de cholesterol” – bevat veel meer ingrediënten en het wordt onzettend veel bewerkt om het ‘gezonder’ te maken. Wel, dat geloof ik niet. Hoe zuiverder, hoe beter voor je lichaam.

Er is geen betere remedie tegen verkoudheden
Ofwel ben ik na vijf jaar kindervirussen in huis immuun geworden, ofwel heeft mijn infraroodsauna me geweldig door de winter geholpen. Ik was maar één keer echt verkouden, al voelde ik de vele virussen van de kinderen nog wel ‘binnenkomen’ (beetje hoofdpijn, beetje keelpijn, beetje rillerig). Dan kroop ik een avond wat langer in mijn sauna en de volgende ochtend was ik erdoor. Het virusje was uitgezweet nog voor het kon toeslaan.

Het bezorgt je een goeie nacht slaap
Zelfs na een jaar is het ‘sauna-slaap-effect’ nog niet uitgewerkt. Na een infraroodsauna-sessie slaap ik sneller en dieper. En als ik moet opstaan voor de kinderen (‘mama, ik heb dorst’, ‘mama, er zit iets onder mijn bed’, ‘mama, het is te donker’, ‘mama, ik moet pipi doen’, ‘mama, mag ik al opstaan?’), dan slaap ik erna meteen weer in.

Een stilte-moment kan zoveel deugd doen
Na meer dan 100 keer doet het nog altijd evenveel deugd: de deur van mijn saunacabine achter mij dicht trekken, het cederhout ruiken, gaan zitten en m’n ogen sluiten. Ik zet nooit muziek op in mijn sauna, ik hou van de stilte in huis als de kinderen in bed liggen en ik in mijn sauna zit. Drie kwartier ongestoorde me-time: het is het perfecte ritueel om een drukke dag af te sluiten.

Op naar een tweede jaar dus!
Wil jij ook graag je verhaal vertellen? Laat het me weten en dan verschijnt jouw verhaal hier binnenkort!

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.