Skip links

Wat ik geleerd heb op vakantie en écht volhoud

De najaarszon deze morgen herinnerde me eraan hoe ik mezelf deze vakantie had voorgenomen om een aantal dingen écht anders te doen, en hoe me dat tot hier toe al best gelukt is. Als een mens maar lang genoeg op een afgelegen heuvel gaat zitten – bij voorkeur in de Spaanse zon – dan komen de ideeën voor een beter leven vanzelf. 

Ik drink water op de juiste manier
Ik dronk al heel mijn leven te weinig water, en vooral: ik dronk het verkeerd. Meestal dacht ik ergens in de late namiddag: ‘Help, ik heb nog maar één tas thee gedronken vandaag!’ Dan goot ik een groot glas vol, kapte dat ik één keer achterover om een half uurtje later naar het toilet te hollen en alles weer uit te plassen. 
Maar wie slim drinkt, en dat betekent in kleine slokjes, zorgt ervoor dat z’n lichaam het water effectief opneemt. Jij plast minder én je lichaam is er blij mee. Een kleine tip die een wereld van verschil maakt voor slechte waterdrinkers als ik, dat heb ik in Spanje aan den lijve ondervonden. 

Ik las geregeld een digitale detox in 
Eerlijk: het is dat we geen wifi hadden op onze vakantieplek, anders had ik waarschijnlijk toch gewoon gesurfd zoals thuis. Maar het niet voortdurend checken van mijn smartphone voelde aan als een bevrijding. Eén op de 8 Vlamingen lijdt aan smartphonestress, wees recent onderzoek uit. Ze zijn als de dood om een update of sms te missen. Bovendien geeft een smartphone gebruiken hetzelfde effect als in je infraroodsauna kruipen of sporten: je maakt er het gelukshormoon endorfine door aan. Met andere woorden: scrollen maakt ons wel degelijk gelukkig én het is dus verslavend.
Ik heb een paar simpele trucjes meegenomen uit Spanje om bewuster om te gaan met mijn iPhone: 

  • ik geef ‘m een vaste plek
  • ik kies bewuste tijdstippen om te surfen op mijn telefoon (als de kinderen ’s avonds voor tv zitten) 
  • ik zet een out of office op als ik niet werk op woensdagnamiddag en probeer mails maar een paar keer per dag te checken en op andere momenten door te werken
  • ik heb mezelf een wekker gekocht zodat ik mijn smartphone uit de slaapkamer kan houden. 

Alles kan een mens gelukkig maken
Cliché maar o zo waar: wie oog heeft voor het mooie rondom zich, wie dankbaar is voor kleine dingen, wie geregeld stilstaat en luistert, staat gelukkiger in het leven. Ik was in Spanje verslaafd aan het geluid van de krekels, ik heb het zelfs opgenomen (daar is een smartphone wél goed voor!) en speel het geregeld af om dat heerlijke vakantiegevoel weer op te roepen. En vanmorgen, op weg naar school, overviel dat gevoel van schoonheid en dankbaarheid me weer: de zon die door de bomen priemt, kinderen die vrolijk huppelen, het feit dat je zelf gezond bent: door er je écht bewust van te zijn, wordt het leven net dat tikje mooier. 

Om endorfines aan het maken, zoek ik elke avond weer de warmte van mijn infraroodsauna op – bij gesprek aan Spaanse zon en krekels. Net zo verslavend als scrollen en tokkelen op je gsm, maar geef toe: wie kan nu nee zeggen tegen zo’n gezonde verslaving als de hitte van de infraroodstralen? 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.