Skip links

Wat een sauna-kuur deed voor de brandweermannen van 9/11

Het is bijna 15 jaar geleden, maar de beelden staan nog altijd op mijn netwerk gegrift: de vliegtuigen die de Twin Towers doorboorden en een ravage achterlieten van stenen en dode mensen. En hoe reddingswerkers de uren daarna met man en macht op zoek gingen naar overlevenden onder het puin.

Een klus die niet in de koude kleren van de reddingswerkers was gekropen, zo bleek nadien. De immense hoeveelheid stof en giftige gassen had ervoor gezorgd dat ze niet alleen last kregen van ademhalingsklachten, maar ook van longproblemen, maagklachten, depressies, concentratiestoornissen… Hun lichaam was toxisch overbelast, en dat voelden ze in elke vezel van hun lijf.

De beste detox
Eén van de allerbeste manieren om die afvalstoffen te verwerken, bleek een sauna-kuur. Tussen september 2002 en september 2005 namen meer dan 500 brandweermannen en reddingswerkers deel aan een sauna-detox-programma (de meerderheid van hen tussen de 35 en 45 jaar). Het resultaat was verbluffend:

VOOR DE SAUNA-DETOX (gemeten gedurende 33 dagen)

  • 2,1 ziektedagen per maand
  • 4,4 dagen per maand van ‘beperkte activiteit’
  • gaven ze een hoge score aan klachten waar ze last van hadden: huidproblemen, ademhalingsproblemen, emotionele klachten, spier- en gewrichtspijn
  • de helft van de deelnemers nam pijnmedicatie om klachten te verlichten

NA DE SAUNA-DETOX

  • aantal dagen van ziekte of beperkte activiteit zakte naar 0,2
  • de score voor hun fysieke en geestelijke klachten daalde aanzienlijk
  • 84 procent van de deelnemers stopte met medicatie omdat de klachten voorbij waren
  • een opmerkelijke verbetering van de werking van hun schildklier

Het was Dr Whitaker, beter bekend als America’s most trusted wellness doctor, die deze resultaten enkele weken geleden op zijn website zette.

Dr Who?
Dr Whitaker is een klassiek geschoolde arts die zich, na zijn opleiding, bekeerde tot alternatieve geneeskunde en zweert bij behandelingen die gewone artsen vaak links laten liggen. In 1979 richtte hij zijn Witacker Wellness Institute op, dat alternatieve therapieën aanbiedt – van voetreflexologie bij chronischepijnpatiënten tot acupunctuur bij migraine en EDTA bij metaalvergiftiging.

Dr Whitaker verklaarde onlangs op zijn blog dat ie een saunafan is – eerst van de klassieke Finse sauna’s en sinds kort van infraroodsauna’s. Wat hem eerst gewoon gezellig leek (‘een beetje zweten na een zware dag’) is vandaag een overtuiging geworden: een infraroodsauna helpt om je gezondheid te verbeteren omdat je je afvalstoffen uitzweet.

Drie keer meer zweet
Deze resultaten van de brandweermannen gelden voor een klassieke sauna; als je weet dat je in een infraroodsauna nog eens drie keer zo hard zweet, weet je dus waarom het zo goed is voor je gezondheid. Dr Whitaker en zijn vrouw Connie zijn trouwens helemaal verknocht aan hun infraroodsauna: “Far infrared light directly and deeply penetrates the tissues and heats up the core body temperature. As a result, the air is much cooler, making it easier to breathe and allowing you to stay in longer and work up a better sweat“, schrijft hij op zijn blog. Ik zou het op míjn blog niet beter kunnen zeggen 😉

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.