Skip links

Waarom sport niet altijd helpt tegen stress

Ik sport bijna altijd ’s morgens of tijdens de middag, maar de zeldzame keren dat ik toch eens ’s avonds ga fitnessen, zie ik ze met bosjes lopen, roeien, fietsen of spinnen: mannen en vrouwen die een hele dag gewerkt hebben, de kinderen gauw gevoed, gewassen, gestreken en in bed gestopt en zich dan gehaast hebben richting fitness om aldaar al puffen en zwetend ‘hun hoofd leeg te maken’. Ik heb het altijd gek gevonden, mensen die mentale vermoeidheid van een dag meetings en mails op kantoor doorspoelen met wat fysieke vermoeidheid aan het einde van de dag. Er moeten toch betere manieren zijn om de stress uit je lijf te krijgen?

Wat is stress eigenlijk?
Stress is simpelweg een hormoon dat aangemaakt wordt door je hersenen. Die geven je bijnieren het signaal om cortisol te gaan produceren, een stofje dat je in staat van paraatheid brengt – klaar om gevaar te detecteren en snel en adequaat te handelen. Vroeger bijzonder handig wanneer we moesten vluchten voor een beer in het bos, vandaag nog steeds nuttig wanneer je moet presteren, op het werk bijvoorbeeld. Alleen: steeds meer mensen zitten in een altijd-stressmodus. Op het einde van de werkdag stoppen onze hersenen niet met stresshormonen aanmaken, want er is nog zoveel te doen, zoveel hindernissen te nemen, zoveel todolijstjes af te werken. We verkeren in een constante staat van paraatheid, en daar raakt ons lichaam helemaal uitgeput van.

Groot probleem
Dat blijkt ook uit de cijfers. Stress is het op één na vaakst genoemde werkgerelateerde gezondheidsprobleem in Europa – na spier- en skeletaandoeningen. Bijna 10% van de werkende Vlamingen heeft acuut problematische stress, zo blijkt uit onderzoek van de Vlaamse overheid van vorig jaar. Een studie van Securex spreekt over 1 op de 10 werknemers met een reële burn-out en 1 op de 4 met spanningsklachten zoals negatieve emoties, fysieke en psychische gezondheidsklachten.

Je hoofd leegmaken?
Die klachten aanpakken door intensief te gaan sporten, is geen efficiënte manier om de stresshormonen te kalmeren, ontdekte professor en cardioloog Dr. Herbert Benson. Een intensieve training kan een aanslag betekenen op een lichaam dat sowieso al uitgeput is door stress, want door te sporten maak je extra adrenaline aan en geef je je lichaam nog meer stressprikkels, wat op termijn leidt tot uitputting en burn-outs.
Hij bedacht de ‘Relaxation Response’, een methode die ervoor zorgt dat je hersenen stoppen met stresshormonen aanmaken, dat je spieren zich weer gaan ontspannen, en dat de bloedtoevoer naar je hersenen weer normaliseert. Kortom: allemaal zaken die je lichaam weer naar een gewone, pre-stresstoestand leiden.

Wat helpt dan wel?
Zijn ‘Relaxation Response’ omvat technieken als diepgaande spierontspanning, acupunctuur, massage, ademhalingstechnieken, mediatie en gebed, tai chi, qi gong en yoga. Bewegen dus, maar op een zachte manier. En nee, gewoon een uurtje voor tv hangen in de zetel heeft geen effect op het stressniveau in je lichaam. Het kan deugd doen, maar de hoeveelheid cortisol in je lichaam daalt er niet per se mee. Alleen door echt bewust bezig te zijn met je lichaam, kun je het weer tot rust brengen.

Goeie timing
Herbert Benson bevestigde mijn vermoeden dat avondlijke hardloopsessies en gewichtheffen bij nacht en ontij geen goed idee zijn. Mij vind je ’s avonds dan ook niet in de fitnesszaal, wel in mijn infraroodsauna. Samen met spieren die ontspannen en bloed dat weer begint te stromen, smelten todo-lijstjes, onopgeloste problemen en half afgewerkte taken weg. En na een goeie, ontspannende nacht slaap ben ik de volgende ochtend klaar voor het grote werk: roeien en fietsen, bellen en mailen, wassen en plassen. Het is gewoon een kwestie van goeie timing, en tijd maken om te doen waar je vanbinnen warm van wordt.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.