Skip links

Waarom Sinterklaas iedereen een infraroodsauna zou moeten brengen

De volle 3,5 weken was het geleden dat ik nog eens de vier muren van mijn infraroodsauna had gezien. Een amandeloperatie en bijbehorende complicaties (pijn, nabloedingen) hielden me langer uit mijn privéwellness-ruimte dan gepland. Ik maakte een kleine vreugdedans toen de amandelwonde dicht was en ik me gisterenavond voor het eerst sinds lang weer kon laven aan de deugddoende warmte.

Na de voorbije pijnlijke weken en ziekenhuisbezoeken (bij elke nabloeding moest in naar spoed) kon ik me voor het eerst in mijn leven echt iets voorstellen bij wat mensen met chronische pijn moeten doorstaan. Hoe vreselijk uitputtend het moet zijn om pijnstillers te nemen die hoogstens de pijn wat verlichten, maar nooit helemaal wegnemen. Hoe belastend ook voor je lijf, je lever en nieren, al die pillen die je elke dag moet slikken. Hoe vermoeiend het moet zijn om ’s nachts wakker te liggen van de pijn. Hoe ontmoedigend om ’s morgens niet eens je kinderen naar school te kunnen brengen omdat je al ‘op’ bent terwijl de dag nog niet eens begonnen is.

Het allerergste lijkt me de lijdensweg waar geen einde aan lijkt te komen. De miskenning ook – veel chronischepijnpatiënten wachten na jaren nog altijd op een juiste diagnose en aangepaste behandeling. Mijn pijn was zichtbaar (met een handdoek vol bloed spoed binnen stappen, dan weet iedereen dat het mis is), werd erkend (“ja, dat is niet niks hoor, zo’n amandeloperatie bij volwassenen”) en tijdelijk (het duurde langer dan gedacht, maar op dag acht kwam ik stilaan weer boven water). Terwijl mensen met chronische pijn vaak in stilte lijden, zonder dat iemand het ziet. Het kan niet anders of dat weegt loodzwaar, fysiek en mentaal.

Daarom wens ik al die mensen het genot van een Health Mate infraroodsauna toe. Als ik Sinterklaas was, kwam ik ze gratis aan huis leveren, bij iedereen met chronische pijn. Om hen te laten ervaren hoe heerlijk het is om tussen de vier muren van je cabine de pijn even te kunnen vergeten. Om de frustratie en woede om een lijf dat niet meewerkt, opzij te kunnen schuiven en gewoonweg te genieten van te warmte.

En alle andere mensen wens ik eigenlijk ook een infraroodsauna toe. Om hun lijf dat wél in vorm is, vooral zo goed in vorm te hóuden. Om afvalstoffen uit te zweten, om het genot te ervaren van een lichaam dat ontspant. Want het is een torenhoog cliché, maar o zo waar: je beseft pas dat een gezond lichaam een zegen is, als het je in de steek begint te laten.

De Sinterklaasbrief van mijn kinderen ligt al klaar sinds dit weekend – ze willen een Lego-kermis, veel Kapla-blokken, een Frozen-kasteel en een racebaan die loopings kan maken. Zo zorgeloos dartelen ze nog door het leven, met dromen waarvan ze wéten dat ze binnen een maand in vervulling gaan.
Al wie die fase gepasseerd is: schrijf toch maar eens een brief aan de goedheilig man en zet op 5 december een pintje klaar. Wie weet proppen ze alsnog een Health Mate door je schouw. Als je wakker wordt met een knal die nacht, dan weet je dat dromen soms écht uitkomen 😉

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.