Skip links

Waarom nazomer een nieuw begin is

De laatste dagen van augustus mogen dan nog aangenaam warm zijn, ’s avonds koelt het alweer flink af en ’s nachts kun je weer een (dons)deken verdragen. Het einde van de zomer is voor mij het begin van mijn saunaseizoen.

En daar ben ik eerlijk gezegd blij om. Ik hou van droge hitte, maar vooral wanneer ik er zelf voor kan kiezen. Op vakantie dus in Spanje, waar ik de voorbije weken zat. Als ik niet moet werken en een zwembad heb dat voor verkoeling zorgt, kan ik 30+-graden met gemak aan. En in mijn infraroodsauna, waar ik zelf kan bepalen hoe warm het wordt (52°), hoelang (45 min.) en wanneer ik weer de koude lucht opzoek (iets voor het slapengaan). Maar wanneer de hitte mij overvalt zoals de voorbije maanden vaak het geval was, word ik eerder onrustig. Ik kan niet weg, vind geen verkoeling om te slapen, en geen verwarming in mijn sauna.

Oogsten en bezinnen
Nazomer – van begin september tot half oktober – is het seizoen waarin de aarde tot haar volle rijpheid komt. Op het land is het een seizoen van oogsten, van vruchten plukken en inmaken om de winter door te komen.
En mentaal is dit het seizoen om je voor te bereiden op de kilte van de herfst, de druilerige dagen, de duisternis die vroeg intreedt. Het is, veel meer dan de zomer die uitbundig is, een periode van bezinning en kracht opdoen. Persoonlijk kan ik dat gebruiken. Na de plotse dood van mijn schoonvader eind mei, was mijn zomer er een van veel stress en onrust, van veel werk en weinig veerkracht. En dat leidde tot slecht slapen en op den duur niet meer slapen, en een bijbehorende zoektocht naar juiste slaapmedicatie – daarover in de volgende blogs meer.

Therapie
En dus start ik volgende week met EMDR-traumatherapie en online slaaptherapie om de medicatie af te bouwen. Zes weken duurt die slaaptherapie, dat is net de periode van de nazomer en – toeval of niet – het moment waarop ik mijn sauna weer in kan. Vier jaar staat die Health Mate infraroodsauna hier al bij mij thuis, maar nooit zal ie meer van pas komen dan de komende weken, dat voel ik nu al.

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.