Skip links

Waarom naakt zijn zo gezond is

De Federatie van het Belgische Naturisme liet vandaag weten dat het aantal naturisten voor het eerst sinds lang weer gestegen is. Volgens bevragingen doen zo’n half miljoen Belgen weleens aan naaktrecreatie: ze gaan naar naaktstranden, brengen de vakantie door op een naturistencamping of trekken geregeld naar publieke sauna’s. Slechts een deel van hen, 8.200 om precies te zijn, is aangesloten bij een naturistenclub die activiteiten organiseert voor haar naakte leden. Vergeet de klassiekers als naar de sauna, naturistencamping of naakstrand gaan: de naturist anno 2017 gaat naar naakte bowlingavonden en neemt deel aan naturistenwandelingen.

Kleren uit, knop af
De reden waarom we massaal met de billen bloot gaan, is volgens voorzitter Koen Meulemans het jachtige leven dat we leiden. “De nieuwe leden komen vooral uit de leeftijdscategorie 30 à 40, daar waar de werkdruk vaak het grootst is. Naturisme is letterlijk de knop even af zetten. Wie zijn kleren achterlaat, laat daarmee ook de gsm en het werk achter zich. En het sluit perfect aan bij de grote roep om terug naar de natuur te gaan.”
Een manier om écht ertussenuit te zijn dus, dat geloof ik best. En er zijn nog meer voordelen aan naakt rondlopen. Je voelt je inderdaad verbonden met de natuur, wat je hoofd en lichaam tot rust brengt. Naturisten schamen zich ook meestal niet om hun lichaam, ze zitten gewoonweg goed in hun vel. En geef toe: wie al eens naakt gezwommen heeft, weet dat het gewoonweg veel fijner is om zó te zwemmen dan met plakkerige zwemkleding aan je lijf.

Privé naturisme
Al wil ik hier geen pleidooi houden om met z’n allen bloot te gaan. Ik douche in de fitness samen met de andere dames, daar heb ik geen problemen mee. Maar verder reiken mijn naturistenambities niet.
Gelukkig heb ik mijn eigen privésauna. Ik voel me er één met de natuur – mijn sauna is gemaakt van 100% cederhout – en naakt zitten en genieten van de warmte, is inderdaad onwaarschijnlijk ontspannend. Ik snap niet dat er mensen zijn die in een sauna kruipen mét badpak aan; vroeger deed ik dat ook weleens na het baantjes trekken in het plaatselijke zwembad. Een kwartiertje in de Finse sauna was dé beloning voor een half uur zwoegen. Nu weet ik wel beter. Om je afval uit te zweten en volledig tot rust te komen, moet je naakt zijn. En als ik kan kiezen tussen met de billen bloot en bowlingschoenen aan een strike te gooien óf mijn privésauna, dan is de keuze voor mij snel gemaakt 🙂

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.