Skip links

Waarom klagen niet goed is voor je

6.45 uur
Ik stap uit bed richting douche en vloek: de thermostatische kraan is al maanden stuk en sinds enkele dagen komt er alleen nog lauw water uit. Ik háát lauw water – zelfs in Spanje bij 35 graden douche ik warm, liefst heet.

7.45 uur
Het regent pijpenstelen en ik moet naar een klant. Het lijkt wel of niemand nog met de wagen kan rijden als het regent, overal is het aanschuiven. Ik arriveer een kwartier te laat, met natte schoenen omdat ik die plas naast mijn auto niet had gezien.

10 uur
Terug thuis. Bij de post zit een waterfactuur waaruit blijkt dat we het voorbije jaar 20 liter water per dag méér verbruikt hebben. 20 liter?? We zijn niet goed bezig vind ik, daar gaan we echt meer op letten. En in één trek door besluit ik dat we voortaan één dag per week geen vlees gaan eten (‘Waarom mama’? ‘Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, schat’ ‘Wat is dat?’ ‘Euh, we gaan beter zorgen voor onze planeet.’). En dat ik de kinderen voortaan altijd te voet naar school breng, ook als het pijpenstelen giet en ik daarna naar een klant moet.

10.10 uur
Ik besef dat ik vandaag alleen nog maar geneut heb. Over water dat niet warm genoeg is en waar we veel te kwistig mee omspringen, over te veel regenwater buiten. Neuters will neut zei Eva Mouton, dus ik doe er een schep bovenop en maak een lijstje van alle dingen waar ik me op een dag zoal aan kan ergeren:

wollen truien die prikken en spannende elastieken, insecten in huis, februari, overschrijvingen doen, lampje van de vaatwasser dat brandt om zout bij te vullen, lampje van de auto dat brandt om te gaan tanken, gebruiksaanwijzingen, stukjes eierschaal die je niet meer uit het eiwit kunt pulken, hoofdpijn, strepen op pas gewassen ramen, de oortjes van mijn iPod die in de knoop geraken, een lauwe douche, overrijp fruit, kleine kleedhokjes in het zwembad, kinderen in kleine kleedhokjes in het zwembad, sokken die je moet aandoen in dat kleine hokje in het zwembad, de geur van bier, hondenpoep, wegomleggingen die slecht aangeduid zijn,  het ’s nachts koud hebben, wachten op de trein die vertraging heeft, naar de tandarts gaan, harde boterhammen met kaas…

10.20 uur
Ik schrik: dit lijstje gaat me net iets te makkelijk af. En het is niet goed om zo veel te zagen. Klagers, zo ontdekte de Amerikaanse geluksexpert Martin Seligman, zijn vaker ziek, leven minder lang, zijn minder succesvol én hebben minder vrienden. Redenen genoeg om het glas halfvol te zien, me dunkt. Ik herpak me en maak een lijstje met dingen waar ik vrolijk van word:

verse lakens, zonnige dagen, de geur van lavendel, mijn eerste tas thee met verse citroen van de dag, de gedichten van Herman De Coninck, de slappe lach krijgen met vriendinnen, de geur van Mustelazeep bij baby’s, een bureau dat opgeruimd is, verse bloemen op tafel, een compliment van een vreemde, New York, een goed glas witte Chardonnay, warme zomeravonden, lampionnen in de tuin, een goeie serie op dvd, april en mei, handdoeken die net uit de droogkast komen, gaan fitnessen zonder moe te worden, lasagne, een rustige slaapkamer, ons vakantiehuis in Spanje, onweer op warme dagen, een open haard, lang op café blijven plakken omdat het zo leuk is, frambozen uit de tuin, make-up die niemand ziet, mijn infraroodsauna

10.30 uur
Hehe, dat doet deugd. Want ik wil helemaal geen zeurende energievreter zijn, noch voor anderen, noch voor mezelf. Gelukkige mensen zagen en klagen niet, voelen zich geen speelbal van het lot, maar nemen hun leven in eigen handen. In de top 5 van gelukkigste landen staan Denemarken, IJsland, Noorwegen en Finland. Hoezo, zijn de mensen er rijker? Is de natuur er mooier? Niks van, het heeft volgens onderzoeker Christian Bjornskov alles te maken met hun mindset. Ze geloven dat, als er iets fout loopt, je daar zelf iets aan kunt doen. Neem je leven in handen, besef dat jij het kunt veranderen, dat is hun filosofie.

10.40 uur
Wat de Finnen kunnen, kan ik ook. Ik bel de loodgieter voor die kraan en kruip in mijn infraroodsauna. En na een kwartiertje zweten zie ik plots het licht. Dát is natuurlijk de sleutel tot het grote geluk. In het hoge noorden zijn ze niet alleen gelukkiger omdat ze hun leven in eigen handen hebben, ze hebben er ook allemaal een sauna. Blij om zoveel geluk binnen handbereik, vergeet ik daarna ei zo na dat die douche nog steeds lauw is.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.