Skip links

Waarom je – ondanks je inspanningen – geen gewicht verliest

Het is zonder twijfel één van de grootste frustraties van vrouwen (én mannen): je weegschaal blijft hetzelfde gewicht aanwijzen, ondanks je vele pogingen om af te vallen. Je telt calorieën, je werkt je drie avonden per week in het zweet op de loopband, en toch zie je geen resultaat. Het was de Amerikaanse Haylie Pomroy – dierenwetenschapper van opleiding – ook opgevallen hoeveel mensen het overkomt…

Als dierenwetenschapper had ze jarenlang dierenlichamen bestudeerd. Ze zag dat de manier waarop dieren gevoerd werden, bepalend was voor de toename van inwendig vet (wat doorregen vlees geeft) of voor de afname van onderhuids vet (waardoor het dier en meer afgetekend uitziet). Haylie volgde een extra opleiding voedingswetenschappen en richtte daarna een praktijk op om haar kennis over de invloed van voedsel op ons lichaam te delen met de mensheid. Vandaag heeft ze vier succesvolle afslankcentra in de VS waar ze gewone stervelingen én Hollywoodsterren zoals Jennifer Lopez en Reese Witherspoon begeleidt met haar Burn-afslankprogramma, dat kilo’s verliezen in een breder gezondheidsperspectief zet.

Het probleem: je metabolisme stokt
Grote boosdoener volgens Haylie is een metabolisme dat niet werkt zoals het zou moeten. Je metabolisme is de snelheid waarmee je lichaam aan de slag gaat met het voedsel dat het krijgt. Om je hart te laten pompen, je organen te laten werken, te groeien, te kunnen bewegen… Kortom: om simpelweg te leven.

Als je eet, doet je lichaam drie dingen:

  • je lichaam reageert op het voedsel
  •  je lichaam verteert het voedsel
  • je lichaam gebruikt de micronutriënten uit je voedsel (= voedingsstoffen) om je hormoonhuishouding te regelen

Een heel proces dus. Als er op één van deze momenten iets misgaat, krijg je problemen. Dat kan gaan van verzuring van je lichaam, een opgeblazen gevoel, ontstekingen en vetophoping tot chronische ziekten, kanker en alzheimer.

Waarom werkt je metabolisme niet?
Haylie ziet drie mogelijke oorzaken:

1 Je lichaam houdt te veel vocht vast (water en lymfevocht). Je voert dus te weinig toxische stoffen af, met als gevolg een verzuring van lichaamsweefsels en systematische ontstekingsreacties.
Omdat je toxische stoffen niet afgevoerd kunnen worden, zoekt je lichaam naar een plek om ze te ‘stockeren’. Drie keer raden: vetcellen blijken een prima plaats. En hoe meer toxische stoffen, hoe meer stockageruimte je nodig hebt, dus je lichaam maakt duchtig extra vetcellen aan.
2 Je maag-darmstelsel werkt niet goed en wordt lui. Ook dit vertraagt de natuurlijke afvoer van toxische stoffen en zorgt voor een ophoping van dik, zwaar, geel vet – net om dezelfde reden als hierboven: je lichaam gaat op zoek naar extra opslagruimte.
3 Een derde schuldige kunnen je hormonen zijn. De micronutriënten in je voedsel worden niet goed omgezet in hormonen die je nodig hebt om je gewicht onder controle te houden. Dit zorgt voor een ophoping van zacht, klonterig, wit vet, dat een aantal hormooneigenschappen overneemt en zorgt voor nog een verdere verstoring van je hormoonspiegel.

Eigenlijk komt het dus steeds op hetzelfde neer: je lichaam heeft te veel toxische stoffen en zoekt een plek om die op te slaan. Dé place to be wegens volgens je lichaam ‘redelijk onschadelijk’ blijken je vetcellen te zijn. Toxische stoffen verstoren bovendien je hormoonbalans, waardoor je ook gewichtsproblemen krijgt.

En nu? Ga naar afvalmodus
In plaats van te doen wat je altijd doet – sporten, minder eten – en je gefrustreerd te voelen door het povere resultaat, moet je volgens Haylie “de boel eens flink opschudden”.
Je moet je lichaam in afvalmodus brengen, en dat betekent dus: je metabolisme herstellen. Je valt niet alleen af, je gezondheid zal er ook een pak op vooruitgaan.

Drie programma’s om je metabolisme te herstellen
In haar afvalkliniek werkt Haylie met drie programma’s, afhankelijk van de boosdoener die ervoor zorgt dat kilo’s blijkven plakken én de tijd die je hebt om te detoxen:

• Met de I-Burn ga je reacties van je lichaam op voedsel te lijf en verlies je 1,5 kilo in 3 dagen tijd.

• Met de D-Burn ga je spijsverteringsproblemen te lijf en verlies je in vijf dagen tot 2,5 kilo.

• De H-Burn brengt je hormonen weer in evenwicht. In tien dagen tijd raak je 5 kilo kwijt.

Haar programma’s zijn een mix van recepten, veel water, thee, soep en smoothies drinken en enkele zogenaamde ‘succesboosts’: ondersteunende therapieën die ze doorheen de jaren heen in haar kliniek toegepast heeft. En ja, uiteraard staat een infraroodsauna op dat lijstje omdat het by farde beste detox is die er bestaat. Voor de I-Burn raadt ze rustige sessies aan, voor de H-Burn mag je de temperatuur wat meer opdrijven en de sessie verlengen. Maar overdrijf nooit, drink genoeg voor, tijdens en na je sessie en ga meteen uit je sauna als je je oncomfortabel voelt, raadt ze aan.

En nu jij!
• Het boek van Haylie Pomroy, ‘Burn de laatste kilo’s’ (Manteau) bevat uitgewerkte programma’s om snel te detoxen en kilo’s te verliezen.
• Een Health Mate infraroodsauna zet je makkelijk bij je thuis. Je hebt alleen een stopcontact nodig, meer niet.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.