Skip links

Waarom ik niet meedeed met de Tournée Minérale

Terwijl ik deze blog type, zie ik op Instagram en Facebook de eerste gin-tonics en glazen rode wijn van de maand weer opduiken. ‘Working nine to wine’, zegeviert een vriendin die al 28 dagen droog staat omdat ze meedoet aan de Tournée Minérale. En as we speak zit ze de minuten tot middernacht af te tellen want dan mag er – ein-de-lijk! – weer gedronken en geklonken worden.

Met 122.460 waren ze, de dappere zielen die begin deze maand hadden beloofd dat ze een maand lang zonder alcohol door het leven zouden gaan. Op 31 januari werd er nog behoorlijk wat afgezopen, want daarna mochten ze 28 dagen geen druppel aanraken. Er werd gezocht naar smakelijke alternatieven voor water, er werd gehashtagd over een gezonder, gelukkiger en fitter leven, over beter slapen en meer energie, kilo’s die eraf vlogen en een huid die weer ging stralen. Ja, het deed wat met een mens zeg, zo’n maand niet drinken.
Maar na vanavond pakt iedereen de oude draad van z’n leven mét alcohol weer op. Wordt er geklonken op het waanzinnige succes. Het was geen ponykamp, zo’n maand op rodebietensapjes en groene smoothies. Maar ze hebben het gehaald, en dat wordt straks op passende wijze gevierd.

Ik heb niet meegedaan met de Tournée Minérale. Want bewijs je daar nu eigenlijk mee? Dat je 28 dagen zonder alcohol kunt? Proficiat. Ik heb twee kinderen op de wereld gezet en zodoende twee keer acht maanden lang geen druppel aangeraakt. Dus ja, ik kan dat ook. Maar om nu te zeggen dat ik dat leuk vond? Bijlange niet. Ik vond het ronduit ongezellig om op restaurant te gaan en een platte water te bestellen. Ik miste een goed glas wijn om het weekend mee in te zetten met vriendinnen of in m’n eentje in de zetel een drukke dag mee af te sluiten.
Geen wijn mogen drinken is voor mij hetzelfde als geen pasta mogen eten, of geen kaastaart, of geen witte paaseitjes met pralinévulling, geen thee citroen mogen drinken ’s morgens. Ik vind het gewoonweg niet leuk om mezelf dat te ontzeggen, dus waarom zou ik dat 28 dagen lang doen? Het is zoals een crashdieet volgen en na 28 dagen alle oude gewoontes weer oppikken – byebye stralende huid en fit gevoel. Vanaf morgen lopen we weer rond met een kop vol watten na een avondje doorzakken.

Maar dat betekent niet dat ik die Tournée Minérale op zich geen zinvol initatief vond. Want het heeft me wél aan het denken gezet. Ja, ik schenk mezelf te vaak uit gewoonte een glas wijn in.
En dus drink ik sindsdien geregeld niks, niet alleen de voorbije 28 dagen maar ook de maanden die komen. En zeker niet op avonden die ik afsluit in mijn infraroodsauna zoals vanavond. Ik vul zo meteen een extra grote fles met ijskoud water en drink straks lavendelthee in plaats van witte wijn. Ik ben er zeker van dat ik me morgen óók extra uitgeslapen, fris, energiek en stralend zal voelen.  Alles wat de 28-dagen-zonder-wijn-ers ook gevoeld hebben dus. Alleen kan ik mijn goeie gewoonte net iets langer volhouden dan een maand; een infraroodsauna is een levensstijl, meer dan welke alcoholloze maand ter wereld.  En ach, wie heeft een #tourneeminerale nodig als er ook zoiets bestaat als een #Healthmate.be? Veel gezelliger, toch?

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.