Skip links

Waarom ik geen plastic waterfles meer meeneem in mijn infraroodsauna

Il faut des rites’, weet ik sinds ik Le Petit Prince las. Een mens heeft rituelen nodig, want die geven je houvast en zorgen voor rust. Ik heb het voorbije jaar een zeer trouw infraroodsauna-ritueel opgebouwd: als de kinderen in bed liggen zet ik mijn sauna op 52°, ga ik handdoeken en een fles ijskoud water uit de ijskast halen, duik ik in mijn boekjesmand om wat lectuur uit te kiezen en stap ik daarna in mijn sauna gedurende 40 à 45 minuten. Maar afgelopen week verslikte ik me ei zo na terwijl ik zat te nippen aan mijn waterfles. In het boekje dat ik had meegenomen, las ik immers dat plastic flessen, wanneer ze verwarmd worden in een auto of in de zon – en dus ook in een infraroodsauna – giftige stoffen afgeven.

Schadelijke stoffen in je dagelijkse leven
Het boekje waarin ik zat te bladeren was ‘Tegengif’ van Elke Vanelderen – vooral bekend als mevrouw Regi Penxten en misschien iets minder als gezondheidscoach. Haar boodschap is dat we in ons dagelijkse leven heel wat schadelijke stoffen naar binnen krijgen waar we ons zelden van bewust zijn. Voeding, speelgoed, make-up en verzorgingsproducten… bevatten o.a. parabenen, ftalaten en sulftaten die ons lichaam, onze geest en het milieu belasten. Eén van de meest schadelijke stoffen is bisfenol-A, een hormoonverstoorder die sinds 2011 niet meer gebruikt mag worden in babyflessen. Het wordt gelinkt aan borstkanker, hormonale problemen (vruchtbaarheidsproblemen en vervroegde puberteit) en gedragsstoornissen. Voor papflessen wordt deze giftige stof sinds enkele jaren geweerd, maar in plastic verpakkingen mag het nog wél gebruikt worden.

Wat is het probleem met plastic flessen?
In een plastic fles water zitten 24.000 (!) verschillende chemische stoffen. En ja, vaak zit ook het schadelijke bisfenol A erin. Op zich is er weinig kans dat de giftige stoffen in je water terechtkomen. Maar… en nu komt het: wanneer het plastic opwarmt – in de zon, je auto, een microgolfoven of je infraroodsauna – geeft het z’n hormoonverstorende stoffen wél af. De schadelijke stoffen lekken dan als het ware in je water. Nu is een infraroodsauna wel een perfecte detox, dus die giftige stoffen raak je wel weer kwijt, maar toch: het is dweilen – euh zweten – met de kraan open. En hoe minder rommel je binnen krijgt, hoe beter.

Diezelfde avond nog (leve bol.com!) heb ik me een fancy glazen fles aangeschaft die ik elke ochtend vul en in de koelkast zet zodat ze tegen ’s avonds lekker fris is. Nog een pluspunt: zo’n glazen fles kan mee in de vaatwasser zodat ik niet avond na avond blijf nippen van dezelfde plastic fles waar intussen al miljoenen bacteriën aan de teut kleven.

Meer lezen?
Een echte aanrader, dat boekje van Elke Vanelderen, met een praktisch overzicht van schadelijke stoffen per categorie (ja, ik ben de volgende dag ook naar de biowinkel gestapt voor andere kuisproducten), tips om contact met giftige stoffen te vermijden én gezondere alternatieven zoals mijn fancy waterfles. Een must-read!

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.