Skip links

Waarom ik een extra detox nodig heb

Om mezelf te versterken in deze mooiste maand van het jaar, stond er woensdag een bezoek aan ‘de osteopaat’ gepland. Nu ja, ik noem haar een osteopaat, maar wat ze precies doet, weet niemand. Ze voelt aan organen, laat energie weer stromen, zorgt ervoor dat alle chakrawielen weer in de juiste richting draaien.

Hocus pocus die wérkt, want de dag erna heb ik gegarandeerd hoofdpijn en uitslag rond mijn mond. ‘De osteopaat’ gaf me na een uur duwen en trekken de boodschap dat mijn lever wat rust nodig had. En dat het – gezien de tijd van het jaar – tijd was om ‘eens even te detoxen’.
De gedachte aan een extra detox – ik ga drie keer per week in mijn sauna, volstaat dat niet? – deed me naar adem snakken. Want wat detox-sapjes maken? Geen probleem. Extra rode bieten op het menu zetten? Doe ik wel even. Maar enkele weken geen druppel alcohol? Dat was niet voorzien in mijn agenda.

Lief voor je lever
De lever heeft twee functies. Op fysiek niveau worden in de lever worden alle gif- en afvalstoffen afgebroken. Op emotioneel niveau – volgens de Chinese geneeskunde staat elk orgaan in verbinding met een bepaald gevoel – staat de lever voor het willen controleren van alles wat er gebeurt.
En ja, die twee functies zijn de voorbije periode inderdaad wat euh… op de proef gesteld.

Werken met een glas rosé
De zomer is sowieso de periode waarin ik het vaakst op een terras (al dan niet van mezelf) zit met een glas rosé en het minst vaak in mijn infraroodsauna. Veel afstoffen erin, weinig eruit dus. Want alcohol wordt door je lever afgebroken, maar dat is een hele klus. Als je lever élke dag wat rosé te verwerken krijgt, vraagt je eigenlijk (te) veel.
En dan dat controleren… Tja, ik ben zelfstandige, heb een agenda vol deadlines, interviews en stukken die geschreven moeten worden. Zeker in de zomervakantie is het heksentoeren uithalen om alle ballen in de lucht te houden. De kinderen zijn vaker thuis omdat ik vind dat ook zij recht hebben op vakantie, maar mijn werkagenda wat leger houden, dat lukt me niet. Dus snak ik elke dag naar adem, werk ik veel tussen de bedrijven door en ’s avonds. Waardoor ik dat glas rosé om 21 uur nóg meer verdiend heb, want hé, ik klap m’n laptop weer open, flink toch?

Een halve detox
En dus is mijn lever in nazomer-modus: oververmoeid en overbevraagd. En die agenda, die zit alweer vol met werk, etentjes en vriendinnen-avonden. De osteopaat stelde voor om het toch een dag of tien te proberen serieus te detoxen, met één weekend ertussen.
Maar dit weekend lukt me al niet, vanavond heb ik afgesproken met een vriendin in… een wijnbar. En zondag is het nazomer-21-graden-brunch bij goeie vrienden. Het weekend erna ga ik eten met mijn man, en zonder wijn vind ik dat ongezellig en minder lekker. En zo kan ik nog wel enkele weekends doorgaan…

Dus ik ga voor een semi-detox:
• Als ik wijn drink, hou ik het op twee glazen. Ik rijd nooit als ik drink, maar dat probleem weet ik te omzeilen door altijd met de fiets te gaan boemelen. Bon, twee glazen dus.
• De avonden dat er niks te doen is, drink ik niet.
• Ik verplicht mezelf mijn karaf water die ik ’s morgens vul, tegen ’s avonds leeg te hebben. Naar de redactie neem ik een fles water mee, of ik haal er eentje uit de automaat (ja, stom geld, maar anders drink ik niet).
• Ik doe het kalmer aan met zwarte thee; ’s morgens één tas om wakker te worden en de rest van de dag kruidenthee.
• Bitter is goed voor de lever (verse artisjok, witloofsoep…), en vet is heel slecht (gebakken of gefrituurd eten). Ook daar hou ik rekening mee. Ook alles wat zuur is (water met citroen, appel…) is goed.
• Van A. Vogel bestaat er Boldocynara forte op basis van artisjok, goed voor gal- en leverfunctie te ondersteunen. Die haal ik in huis.
• En op de avonden dat ik niet buiten kom en niet drink, kruip ik nog wat langer in mijn infraroodsauna.

Begin november moet ik terug naar de osteopaat, benieuwd of ze gaat voelen dat ik maar een halve detox heb gedaan. En ik blokkeer alvast het weekend erna; mocht mijn lever dan alsnog in overdrive zijn, doe ik het tien dagen ‘voor écht’ 😉

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.