Skip links

Waarom het altijd een beetje vakantie is in mijn infraroodsauna

Ik ben net terug van een weekje Spaanse zon, dus ik heb het aan den lijve mogen ondervinden: 30 graden in België of 30 graden in Spanje is een wereld van verschil. Het verschil tussen de zon hier en el sol daar is vergelijkbaar met het verschil tussen een klassieke Finse sauna en een infraroodsauna, tussen een plakkerige, benauwde hitte en deugddoende, droge warmte.
 

Spaanse zon
Ik ben verslaafd aan apps die me tot op het uur kunnen vertellen wat voor weer het zal worden, zeker op vakantie (“een wolk? even checken wanneer de zon er weer is!”). Wat mijn weer-app me – behalve dat het alweer buen tiempo zou worden met temperaturen tot 32 graden – ook elke morgen op mijn Spaanse berg vertelde, was dat de luchtvochtigheid er maar 50% bedroeg, terwijl de luchtvochtigheid bij ons op diezelfde warme dag rond de 80% lag. En het is net die vochtigheid die maakt dat 30° in Spanje ‘best aangenaam’ is, en in België meteen als ‘te warm’ en ‘te klef’ aanvoelt.

Klef versus fijn
Datzelfde kleffe gevoel had ik trouwens vroeger altijd in een Finse sauna. Het was aftellen tot ik eruit mocht. De temperatuur loopt er makkelijk op tot  90 à 100 graden en de luchtvochtigheid bedraagt 15 tot 30%. Een heel ander verhaal in een infraroodsauna: het is er eerst en vooral minder warm (40 tot 60°) én het is niet de lucht in de cabine, maar wel je huid die opgewarmd wordt door de straling. Natuurlijk is het ook warm in je infraroodsauna, maar dat is net zo’n droge, aangename warmte als de Spaanse zon. Niet zo’n plakkerige en benauwende hitte die je voelt in een klassieke Finse sauna.

Goed voor reumapatiënten
Die droge lucht – in Spanje of je infraroodsauna – is trouwens een zegen voor mensen met reuma. Mijn oma is al jaren reuma-patiënte en voelde zich nooit zo goed als die drie weken per jaar dat ze naar ‘haar’ hotel Benicactus in Spanje mocht. Na drie dagen was de pijn weg, zei ze. Sinds mijn opa stierf, gaat ze niet meer. Maar die Spaanse zon, die mist ze nog elke dag. Nochtans is het verband tussen het weer en reuma nooit bewezen – veel reumatologen beweren dat reumapatiënten minder pijn hebben ‘omdat ze ontspannen zijn op vakantie’. Onzin natuurlijk, alsof chronische pijn zou ophouden door eens een week ertussenuit te zijn. Heel af en toe hoor je moedige reumatologen zeggen dat vochtige lucht wel degelijk nefast is voor mensen met gewrichtspijnen en chronische spierziekten. En dat dat verklaart waarom die op een koude, mistige ochtend (en zo zijn er veel in België!) amper hun bed uit kunnen. Dus, lieve mensen met spier- en gewrichtsklachten: sparen voor een tweede verblijf aan een of andere Spaanse costa is de boodschap. En in afwachting kun je thuis de Belgische klamme zomer ontvluchten in je infraroodsauna.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.