Skip links

Waarom elke poetsvrouw een infraroodsauna moet hebben

Op de voorpagina in de krant vandaag: poetsvrouwen lopen twee keer zoveel risico om een fatale longziekte te ontwikkelen tegenover bedienden en kaderleden. De combinatie van schimmels, stof en chemische stoffen in kuisproducten blijken een aanval op hun gezondheid, zo blijkt uit een studie.

Niet het vallen over Legoblokken, uitschuiven op een net gedweilde keukenvloer of van de trap naar beneden storten terwijl ze zeult met stofzuiger en emmers, maar de stoffen waarmee ze elke dag in aanraking komt, doen haar dus de das om.

Kanker bij brandweermannen
Het deed me denken aan een nieuwsbericht van enkele maanden geleden op USA Today: 68% van alle brandweermannen vecht vroeg of laat tegen kanker, tegenover ‘maar’ 22% van de gewone beroepsbevolking. Je zou denken dat brandweermannen sneller sterven omdat ze zich wagen in instortende gebouwen, omdat ze met gevaar voor eigen leven anderen proberen te redden. Maar nee, wie z’n carrière als brandweerman overleeft, valt daarna ten prooi aan kanker omdat ie met te veel toxische stoffen in aanraking is gekomen.

De rook van een brandend huis bevat meer dan 800 chemische stoffen – veelal plastic en synthetische materialen die giftig worden bij hoge temperaturen. “Elke brandweerman en z’n familie zal het beamen: een brandweerman ruikt naar rook, tot dagen nadien”, zegt een brandweerman van het Greenfield Fire Department, dat als allereerste kazerne een sauna geïnstalleerd heeft voor brandweermannen die terugkeren van een job. “Als ze een lichte work-out doen en daarna de sauna gebruiken, is de rookgeur in hun huid verdwenen”, zo luidden de eerste bevindingen.
De kazerne hoopt op die manier de ongemakken van giftige rook op korte termijn en vooral de risico’s op lange termijn, in te dijken.
Zweten als allerbeste detox, het is intussen een vertrouwd verhaal voor wie mijn blog volgt. Poetsbureaus mogen dan wel investeren in extra training over het gebruik van poetsmiddelen, en ze mogen zorgen voor poetskledij en veiligheidsschoenen, zolang ze niet bij elke poetsvrouw thuis een infraroodsauna gaan installeren, blijven de Detolgeuren en Ajaxdampen in je lichaam ronddwalen.

Welcome back
Mijn (overigens fantastische) poetsvrouw keert volgende week na een lange vakantie in haar thuisland Nigeria terug. Zoals altijd zal ik haar een welcome back-briefje schrijven met de vraag hoe haar vakantie was en of ze de oven extra wil ontvetten en de tegels in de douche een stevige beurt wil geven. Maar deze keer krijgt mijn briefje ook een PS: “Mijn infraroodsauna staat op mijn bureau; warm ‘m gerust op tegen het einde van je shift.” Voor wie de wereld een stuk properder maakt met gevaar voor eigen leven, is dat het minste wat ik kan doen 😉

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.