Skip links

Waarom een zuurstof-boost goed is tegen kanker

Mensen vragen me weleens wat nu eigenlijk het verschil is tussen een gewone (Finse) sauna en een infraroodsauna. Het beste is om de twee gewoon eens te testen, dan voel je meteen het verschil tussen de vochtige hitte en de droge warmte. Actrice Martine Jonckheere had járen een Finse sauna thuis. Sinds ze haar Health Mate infraroodsauna heeft, doet die sauna dienst als opberghok voor haar tuinmeubels. En ook wat het resultaat betreft is er een wereld van verschil: de klassieke sauna doet, als je het puffend en zwetend kunt uithouden, nadien best deugd. Maar een infraroodsauna doet véél meer: de stralen laten je lichaamscellen bewegen en voorzien ze van extra zuurstof. En dat blijkt uit heel recent onderzoek dé remedie te zijn tegen kanker.

Een Finse sauna: warme in de cabine
Een Finse sauna verwarmt de ruimte zelf (denk: veel water op de kachel gieten en de vochtige lucht die de cabine vult). Door in een cabine van meer dan 90° te gaan zitten, wordt je lichaam natuurlijk ook opgewarmd. Om het teveel aan warmte weer af te voeren – je lichaam voelt zich het best bij een temperatuur van ongeveer 36 à 37 graden en wil dus afkoelen – ga je zweten.

Een infraroodsauna: warmte in je lichaam
Een infraroodsauna daarentegen verwarmt rechtstreeks je lichaam. Je krijgt het warm omdat de infraroodstraling je lichaam bereikt en je lijf van binnenuit opwarmt, niet omdat de ruimte zelf snikheet is (de cabine wordt wel warm door de weerkaatsing van de stralen, maar de temperatuur bedraagt ongeveer de helft van een gewone sauna).
In je lichaam wordt vervolgens een heel proces in gang gezet: de infraroodstralen ‘bereiken’ je cellen, en die gaan ‘vibreren’ – bewegen zeg maar. Dat komt omdat – en nu komt een lesje fysica dat ik zo eenvoudig mogelijk ga uitleggen – je lichaam zélf ook infraroodstralen uitzendt. Dat voel je wanneer je bijvoorbeeld je handen dicht bij je hoofd houdt. De infraroodstraling in ons lichaam beweegt zich voort op een bepaalde golflengte (voor de liefhebbers: tussen de 6.600 en 10.000 nanometer). Welnu, de stralers van een goeie infraroodsauna benaderen die golflengte zo goed mogelijk, kwestie van een ‘perfect match’ te krijgen.

Het effect van infraroodstraling
Als de golflengte van de sauna-infraroodstraling die van je lichaam benadert, gaan je cellen dus vibreren. Je bloed gaat sneller stromen, je hart gaat sneller pompen en je cellen krijgen extra zuurstof. Ook nu krijgt je lichaam het te warm van al die inwendige activiteit en gaat je lijf het teveel aan warmte afvoeren door te zweten. Je kunt een infraroodsauna het best vergelijken met een pittige work-out: niet de lucht waarin je traint doet je zweten (tenzij je in 32 graden een toertje gaat lopen), wél de fysieke activiteit binnen in je lichaam.

Waarom je cellen zuurstof nodig hebben
Een infraroodsauna geeft je lichaamscellen dus een flinke boost. En dat is goed voor je gezondheid. Een korte opfrissing uit de biologieles: elke keer als we ademhalen, halen onze longen zuurstof uit de lucht en geven die aan je bloed, die de zuurstof netjes aflevert bij je lichaamscellen. Elke cel in het lichaam heeft zuurstof nodig om o.a. eiwitten, vetten en koolhydraten te verbranden; om te kunnen werken dus. Als je cellen geen of te weinig zuurstof krijgen, vertraagt hun werking en sterven ze uiteindelijk af.

Dé remedie tegen kanker
In dit kader las ik gisteren trouwens een interessant nieuwtje: onderzoekers Diether Lambrechts en Bernard Thienpont van de KU Leuven hebben ontdekt dat zuurstoftekort in tumorcellen bijdraagt tot de groei van kanker. Een verbetering van de zuurstoftoevoer daarentegen maakt woekerende kankercellen minder vatbaar voor groei. De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het toonaangevende vaktijdschrift Nature en zijn hoopvol voor de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen die zullen focussen op bloedvaten. Via de bloedvaten kan er immers extra zuurstof naar de tumoren worden aangevoerd, zo concludeert het onderzoek.

Zuurstof doet dus leven, zo simpel is het. En als je daarvoor gewoon een half uurtje relaxed mag gaan zitten in een deugddoende warmte, dan weet ík wat gedaan ’s avonds 🙂

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.