Skip links

Waarom een infraroodsauna je helpt op je oude dag

Leo (75) blijft actief dankzij zijn infraroodsauna
“Mijn vrouw en ik hebben altijd een heel actief leven gehad. Ik werkte in de banksector, zij in het onderwijs en we hadden vijf kinderen.
In mijn vrije tijd voetbalde ik, later was ik vijftien jaar lang scheidsrechter. Ook op vakantie waren we altijd in beweging: we hebben met de fiets de halve wereld gezien.
Toen we beiden met pensioen gingen, wilden we bezig blijven. Ik ging als vrijwilliger fietsen met blinden, mijn vrouw ging aan de slag op de palliatieve zorg. Zo’n vrijwilligerswerk, dat houdt een mens warm.

Maar intussen begon dat actieve leven wel zijn tol te eisen. Mijn vrouw kreeg last van osteoporose waardoor haar ruggengraat minder mobiel werd. En ik had artrose in mijn enkels – als scheidsrechter loop je veel achteruit op het veld en dat is héél belastend voor spieren en gewrichten.
Om die fysieke klachten – ik had intussen ook hartproblemen gekregen – te verlichten, gingen mijn vrouw en ik geregeld naar een wellnesscentrum in de buurt. Maar in zo’n Finse sauna is het snikheet en die koude douche nadien is niet ideaal natuurlijk.

“Zo’n Finse sauna is snikheet, en ook die koude douche nadien is voor een hartpatiënt als ik niet aan te raden”

Het was in een hotel in Duitsland dat we een infraroodsauna ontdekten. We waren meteen verkocht, het was heerlijk. En omdat ook iemand in de familie een Health Mate had om z’n gewrichtspijn te verlichten en daar zo tevreden over was, besloten we er een te bestellen.
Enkele weken nadien werd ik opgenomen in het ziekenhuis met hartproblemen – ik had een pacemaker nodig. Na de operatie kreeg ik vreselijke pijn in mijn linkerarm, die ook de weken erna maar niet verdween. De dokters vonden de oorzaak niet en konden enkel pijnstillers en armoefeningen geven.
Intussen was onze Health Mate infraroodsauna geleverd, en geloof het of niet, maar al na de eerste keer was de pijn in mijn arm minder, en na een week was ie zelfs helemaal verdwenen! En ook mijn vrouw is heel tevreden met onze Health Mate. Omwille van de osteoporose mag ze niet meer fietsen; wandelen mag ze nog wel. Maar als het te koud of te vochtig is, zit ze liever in onze sauna, en dat doet deugd.

“Na mijn hartoperatie had ik vreselijke pijn in mijn linkerarm, de dokters wisten er geen raad mee.
Na de eerste keer in mijn infraroodsauna was de pijn in mijn arm minder, en na een week was ie zelfs helemaal verdwenen”

We hebben onze infraroodsauna nu drie maanden en je mag gerust zeggen dat we allebei verslaafd zijn. We moeten niet meer naar buiten om te genieten van onze wellness. De kinderen zijn het huis uit, dus we hebben één van de oude kinderkamers ingericht als saunaruimte. Ik lees er wat, ga mijn sauna in en geniet van de rust. Het is een momentje om te bezinnen – ik zit zelfs geregeld filosofische teksten te lezen. Het is alsof mijn hersenen beter werken in die sauna (lacht). Daarna neem ik een lauwe douche, zet een muziekje op, lees nog wat verder in mijn zetel en daarna slaap ik als een marmot.

Een Health Mate is voor ons dé manier om op onze leeftijd toch nog actief te zijn. Dat ook de pijn na die operatie is verdwenen, is natuurlijk geweldig, dat had ik nooit durven denken. Als het aan mij lag, dan stond er zo’n Health Mate infraroodsauna in alle voetbalclubs. Want die sjotters worden gemasseerd na de match, maar als scheidsrechter moest ik het stellen met een koude kleedkamer, meer niet. Dus wat mij betreft: een Health Mate voor iedereen, verplicht!” (lacht).

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.