Skip links

Voedingssupplementen die je écht nodig hebt

Ik neem het hele jaar door voedingssupplementen, aangeraden door mijn orthomoleculaire arts. Op basis van een heel fijnmazige, maar dure en niet-terugbetaalde bloedtest controleert ze alle drie maanden mijn bloed en schrijft ze me een voorraadje voedingssupplementen voor om mijn immuniteit te optimaliseren.Het doel is om je voorraad aan mineralen en vitaminen aan te vullen tot alle bloedwaarden optimaal zijn. Nadien hoef je nog maar één keer om de vijf jaar terug te komen voor een controle.

Voedingssupplementen: hebben we ze nodig?

Of we al dan niet extra voedingssupplementen nodig hebben, is een discussie tussen voor-en tegenhangers. Er zijn (klassieke) artsen die beweren dat we alles uit onze voeding halen, en er zijn (holistische) artsen die menen dat onze voeding zodanig verarmd is en onze omgeving zodanig vervuild, dat we tekorten hebben. Ik ben aanhanger van die laatste theorie, en uit mijn bloedtesten bleek ook dat ik, ondanks een behoorlijk ‘gezond’ voedingspatroon toch te weinig zink, ijzer, vitamine D, omega 3 en B12 heb.

Welke voedingssupplementen mag je altijd nemen?

Wie geen dure bloedproef wil laten doen bij een orthomoleculaire arts, doet er sowieso goed aan om een aantal supplementen standaard bij te nemen. Het heeft geen zin om pakweg ijzertabletten te slikken als je geen aangetoond tekort hebt, dat doet meer kwaad dan goed. Maar deze supplementen zijn wél zinvol voor iedereen:

  • Vitamine D: de klassieker onder de voedingssupplementen, belangrijk voor sterke botten, behoud van spiermassa, preventie tegen kanker, diabetes, obesitas en depressie, een goeie werking van je immuunsysteem, goed bij inflammatie darm- en immuunziekten en kwaliteit van je huid. De meeste mensen hebben sowieso een tekort aan vitamine D, en mijn orthomoleculaire arts raadt aan om het hele jaar door te nemen, óók in de zomer. Belangrijk is dat je vitamine D neemt bij een warme (vette) maaltijd, en dat je capsules koopt die al opgelost zijn in olie voor een goeie opname.
  • Omega-3 vetzuren: net als vitamine D eentje om altijd te nemen, jaar in, jaar uit tenzij je die dag vette vis (zalm, makreel, haring, sardienen…) eet. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor je cognitieve functies, depressie, stemming- en slaapstoornissen, spijsverterings- en respiratoire aandoeningen, ondersteunt cardiovasculaire functies en is een ontstekingsremmer. Je neemt ze na de hoofdmaaltijd, dus samen met je vitamine D.
  • Magnesium: voor iedereen vanaf de leeftijd van 60 aan te raden, en voor alle andere mensen aan te raden in tijden van stress (op het werk, in het gezin, bij een overlijden, depressie, angsten…). Wie (chronische) stress heeft, maakt veel cortisol aan, het stresshormoon. De aanmaak ervan verbruikt magnesium, maar eigenlijk heb je magnesium ook nodig om weer te ontspannen. Magnesium is belangrijk voor de productie van melatonine, het slaaphormoon. En magnesium is een ‘antistressmineraal’: in het geval van een tekort zullen je spieren zich minder goed ontspannen. Let wel op de vorm die je koopt: (slechte, goedkope) magnesium uit de supermarkt werkt relaxerend en die neem je amper op. Kies altijd voor de organische versie.
  • Zink: hét mineraal dat je immuunsysteem in vorm houdt. Zink is belangrijk om weerstand tegen kanker op te bouwen, om oxidatieve stress – dé grote veroorzaker van veroudering – tegen te gaan.
  • Selenium: selenium zit in de grond en voedt de planten, we krijgen het in principe binnen via onze voeding. Maar de bodem hier bij ons is arm aan selenium, en dus krijg je er te weinig van binnen. Je kunt het via een supplement bij nemen of via de Braziliaanse paranoot, een natuurlijke bron van selenium. De belangrijkste troef van selenium is dat het schadelijke vrije radicalen in je lichaam ‘vangt’ en zo de kans op kanker – waarbij vrije radicalen je DNA ‘aanvallen’ – verkleint.
Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.