Skip links

Versterk jezelf in de mooiste maand van het jaar

Het is één van mijn favoriete einde-zomer-activiteiten: het klaarzetten van de boekentassen (een kleine roze voor de tweede kleuterklas, een echte rugzak voor het eerste leerjaar), het opsnorren van fruit- en koekendoosjes, het afstoffen van turnzakjes. Op 1 september begint het gewone leven weer én mijn favoriete seizoen waar Ozark Henry een prachtig lied over schreef: de Indian Summer.

De nazomer is volgens de Chinese elementenleer (het verhaal van yin en yang, van vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water die in balans moeten zijn) gekoppeld aan de aarde. Het is de tijd om te oogsten wat je in het voorjaar gezaaid hebt. Zoete vruchten die een zomer lang hebben genoten van veel zon en wat regen, zijn klaar om geplukt en bewaard te worden. Maar ook figuurlijk is het oogsttijd: na een vakantie met doorgaans weinig regelmaat keert de rust weer en daarmee ook de energie. Het is de periode om je terug te trekken en jezelf te versterken voor de herfst en wintermaanden die eraan komen. Réculer pour mieux sauter dus.

In balans
Als je aarde-element in balans is, voel je fysiek in topvorm en emotioneel stabiel. Je hebt het gevoel dat je de wereld aankunt. Als je uit balans bent, is de overheersende emotie frustratie. Je ligt ’s nachts wakker van gepieker en hebt (één van deze) fysieke klachten: maag- en miltklachten, maar ook slapeloosheid, zwakke lymfecirculatie, drang naar zoet, vermoeidheid…
Om je aarde-element weer in balans te brengen en jezelf dus te wapenen tegen de kou van binnenkort, kun je deze dingen doen:

  • Neem een bad met zout uit de Dode Zee. Die is rijk aan mineralen, kalium en magnesium. Het ontspant en geest en verlicht ook de klachten bij ernstige huidaandoeningen, reuma en chronische ontstekingen.
  • Alle zoete, warme aroma’s brengen het aarde-element in balans, denk aan rozemarijn, eucalyptus, patchouli, cederhout…
  • De organen gekoppeld aan de aarde zijn je maag en milt. Die vragen deze tijd van het jaar wat extra aandacht. Omgekeerd geldt ook: als je weinig energie hebt en veel fysieke klachten, zijn deze organen waarschijnlijk uit balans. Je maag en milt zorgen ervoor dat je voeding wordt omgezet in energie. Bij een lage milt-energie vertraagt dat verteringsproces en worden vetten opgeslagen in je cellen. Je komt dus sowieso bij, hoe weinig je ook eet. De milt zuivert daarnaast (net als de lever en nieren) het bloed. Als dat te veel afvalstoffen bevat, kun je last krijgen van rode vlekjes in je gezicht. Detoxen is de dus boodschap, net als aandacht hebben voor wat je eet en drinkt – zo zuiver en onbewerkt mogelijk, van het seizoen.
  • De milt zorgt daarnaast ook voor vochtigheid van de weefsels maar kan zelf niet tegen te veel vocht. Een vochtige omgeving kan dus ook je milt uitputten, net als te koude voeding. Een tas verse gemberthee bij het ontbijt is instant versterkend en verwarmend.

Detoxen, cederhout, droge warmte: het lijkt wel alsof mijn infraroodsauna speciaal gemaakt is voor deze tijd van het jaar!
Als seffens de boekentassen klaar staan en de kinderen er op tijd in liggen (op tijd naar bed, een klassieker op 31 augustus), begin ik eraan: mijn persoonlijke nazomer-offensief van drie kwartier op 50° voor meer rust en meer energie.

I feel the summer
The humming I inhere in
Indian Summer
There’s no apology

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.