Skip links

Twee dingen waarvan je niet wist dat ze besmettelijk waren

Dat virussen graag in het rond woekeren en dat je je omgeving ermee kan aansteken, dat weet iedereen intussen.  Maar ik hoorde toevallig deze week nog over twee andere dingen die – letterlijk – besmettelijk zijn.

1 Overprikkelde hersenen
Baby’s die slecht slapen: het is pure terreur. Ik had een dochter die een geweldige maar valse start maakte: klokje rond na zes weken en vanaf haar één tot haar twee sliep ze niet. Het is te zeggen: ze sliep ofwel niet in, ofwel niet door, of allebei. De keren dat ik verkrampt en doodmoe om 21.30 uur in bed kroop om een uur later weer op te staan en te beginnen aan een troost-shift tot ver na middernacht, zijn niet op twee handen te tellen. Oorartsen, osteopaten, kinderartsen… niemand kon me vertellen wat er scheelde. Alleen dat kinderen orde, rust en structuur nodig hadden, en dat slecht slapen bij baby’s meestal een kwestie is van overprikkeling. Niet enkel van de baby zelf, maar ook en vooral van de ouders. Bij dat laatste had ik nooit stilgestaan. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat ouders met overprikkelde hersenen – voortdurend ‘aan’ of ‘stand-by’, altijd in stress-modus wegens moe, angstig, ongerust…, voortdurend online, scrollend op hun smartphone – hun kinderen letterlijk ‘besmetten’.

Ja, ik was wellicht zelf ook overprikkeld. Ik had nog geen smartphone, maar het niet mogen slapen is pure terreur en brengt je lijf in voortdurende staat van stress. En hé, ik had nog geen infraroodsauna om mijn stress-knop af te zetten. Uiteindelijk is het getrommel van een heks in het bos die ons erdoor heeft geholpen – mijn dochter in de eerste plaats, al zou het ook kunnen dat ze mij eerst betoverd heeft met haar spreuken en dat Martha nadien tot rust is gekomen 🙂

2 Negatieve gedachten
‘If you could observe the physiological changes that take place in your body when you’re in negative states, you would stop immediately’, is een bekende uitspraak van Eckhart Tolle. Tolle is een bekende spirituele leider en auteur van boeken over leven in het nu. Wat hij zegt is dat negatieve gedachten niet zo onschuldig zijn als de meeste mensen denken.
Positief of negatief denken heeft een invloed op je hersenen, die je het best kunt vergelijken met een spier. Als je een spier elke dag traint, wordt ze sterker. Gebruik je ze lange tijd niet, dan verzwakt ze.
Rechts vooraan in je hersenen, vlak boven je oogbol, ligt je rechter prefrontale cortex. Dit is het deel waar je negatieve gedachten zitten. Bij mensen die langdurig negatief denken of in een depressie zitten, is te zien op scans dat dit deel overactief en sterk ontwikkeld is. En het deel waar de positieve gedachten zitten – links – zijn in dat geval onderactief, bijna verschrompeld. “Recente onderzoekingen tonen aan dat verschillende therapeutische technieken zoals meditatie, dankbaarheidstraining en andere technieken, deze links-rechts balans terug kunnen omkeren“, vertelt therapeut Paul Koeck op zijn site, waar hij een zelfhulpprogramma heeft voor mensen die negatief denken. 

En ook in het geval van mensen die negatief denken geldt: ze besmetten je. Geklaag, geroddel, negatieve gevoelens en angsten: mensen die iets of wat gevoelig zijn, pikken deze gevoelens zo op en raken erdoor besmet. De beste manier om gelukkig te worden, is je omringen door gelukkige mensen. En als je die niet kunt vinden, is je opsluiten in je infraroodsauna nog altijd een prima alternatief. Virussen kunnen er niet binnendringen, overprikkelde hersenen komen er als vanzelf tot rust en negatieve gedachten smelten erin weg. En mocht je last hebben van een krijsende baby, ook die hoor je niet in je sauna 🙂

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.