Skip links

Slaap je slecht? Misschien heb je magnesiumtekort

Ik vertelde een paar weken geleden over mijn acute stressstoornis en het belang van zelfzorg in de weken nadien. Zelfzorg, dat betekent voor mij: veel en goed slapen. Maar daar wringt het schoentje vaak bij acute stress: je slaapt er immers heel slecht door.

Mijn infraroodsauna is altijd mijn geheim geweest voor een goeie nacht slaap. De voorbije weken kon ik na een saunabeurt wel inslapen, maar niet doorslapen. Rond 3, 4 uur ’s nachts lag ik steevast klaarwakker naar de wekker te staren.

Slecht slapen: de oplossingen
Zelfzorg betekent voor mij ook: jezelf omringen met goeie professionals. Als je naar een klassieke huisarts stapt omdat je slecht slaapt, is de kans groot dat je thuiskomt met (chemische) slaapmedicatie die zorgt voor een kwalitatief slechte slaap én gewenning, waarvoor je snel verslaafd geraakt. Of met de geruststelling dat het normaal is om slecht te slapen in tijden van stress, en dat je ‘gewoon iets ontspannends moet doen’ voor het slapengaan en dat het dan vast wel betert. 
Stap je naar een orthomoleculaire arts, zal die altijd kijken naar de oorzaak van je slechte slaap, en dat is altijd interessanter. Dus dat heb ik dan ook gedaan afgelopen week.

Magnesium als slaappil
In tijden van stress verbruikt je lichaam heel veel magnesium. Dat is een mineraal dat betrokken is bij wel honderden processen in ons lichaam. Eén van die processen is het versterken van je spieren en gewrichten, maar ook het kunnen ontspannen van je spieren. Heb je te weinig magnesium, dan werkt dat systeem niet goed – je hebt te weinig kracht in je spieren, maar kunt ze evenmin goed ontspannen. 
Magnesium speelt bovendien ook een rol bij de aanmaak van bepaalde hormonen, waaronder het slaaphormoon melatonine. Dat stofje wordt aangemaakt door je pijnappelklier en zorgt ervoor dat we overdag, wanneer het licht wordt, (energiek) wakker worden en ’s avonds, wanneer het gaat schemeren, slaperig worden. Met andere woorden: als je ’s avonds wil dat je spieren en je zenuwstelsel ontspannen zijn en dat je moe wordt door de aanmaak van melatonine, dan moet je ervoor zorgen dat je voldoende magnesium hebt.
Die kun je halen uit je voeding, maar bij acute stress verbruikt je lichaam het mineraal in sneltempo op.  
En dus heb ik gisteren van mijn orthomoleculaire arts een pot Formag mee naar huis gekregen. “Altijd nemen bij stress”, zei ze kort, alsof het een evidentie is zoals 1,5 liter per dag drinken. Stress, dat betekent in periodes van verdriet en rouw, maar ook examens, als je net een kind hebt gekregen, als je vecht tegen chronische pijn, als je midden in een scheiding zit… Bij elk keerpunt in je leven, ervaar je stress, zo simpel is het.

Lief voor je darmen
Let wel: ik kreeg magnesium van natuurlijke oorsprong mee naar huis. De magnesium van Formag is zeemagnesium en wordt veel beter opgenomen door je lichaam dan de andere magnesiumvormen die op de markt bestaan (glycerophosphaten, bisglycinaten, oxyden). Die veroorzaken vaak diarree omdat je darmen niet alle magnesium kunnen opnemen. Toen ik vorig jaar een zwaar ijzertekort had, kreeg ik van mijn klassieke arts een even klassiek ijzersupplement waar ik krampen van kreeg. Mijn orthomoleculaire arts raadde me aan om het in de vuilbak te gooien en gaf me natuurlijke supplementen Oligobiane FeCu, die geen darmklachten gaven om dezelfde reden: je lichaam neemt deze natuurlijke vorm beter op, de overschot blijft niet in je darmen zitten. En kijk, na een paar maanden was mijn ijzervoorraad weer helemaal op peil, zonder vervelende nevenwerkingen. Nu nog mijn magnesium én B12, en ik ben weer in topvorm – maar over dat laatste volgende week meer! 

Volgende week: het verband tussen B12 en slaaptekort.  

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.