Skip links

Over pillen en wat ze kunnen aanrichten

Na het vorige bezoek aan mijn osteopaat bleek een extra detox broodnodig. Mijn lever was zwaar overbelast, vertelde ze me na wat geduw en getrek in de buurt van mijn ingewanden. Het gevolg van wat te veel rosé of zonnige zomeravonden en een drukke vakantie waarin ik alle ballen (werk, opvang) in de lucht moest houden.

Ik schoot meteen in gang: extra infraroodsaunabeurten, zo weinig mogelijk alcohol op weekdagen, meer water in de loop van de dag en minder zwarte thee, het supplement Boldocynara forte op basis van artisjok… Ik haalde alles uit de kast om mijn arme lever erbovenop te helpen.

Puberhoofd
Maar na tien dagen detoxen gebeurde er iets vreemds: mijn voorhoofd begon eruit te zien als dat van een puber. De ene puist na de andere popte op. Een normaal detox-verschijnsel dacht ik, net als de lichte hoofdpijn die elke dag na de middag opstak. Maar het werd erger. Na twee weken stond ik vól met kleine, fijne maar zeer zichtbare puistjes op mijn voorhoofd, tussen mijn twee slapen. Ik kan me voorstellen dat je daar als puber zwaar ongelukkig van wordt, maar als 34 jarige moeder is het evenmin een lachertje.
Ik begon na te gaan wanneer ze precies de kop waren opgestoken. Na mijn bezoek aan de osteopate? Of ervoor al? Na wat telwerk kwam ik tot de conclusie dat het was begonnen met het innemen van mijn dagelijks anti-allergicum.

Allergisch voor paardenhaar
Dat zit namelijk zo: al van kleins af aan ben ik met periodes ‘allergisch’. Een klassieke test met krasjes op mijn arm heeft – behalve een lichte allergie voor huisstofmijt – geen significante boosdoener aangewezen. Ik heb eens een alternatieve test gedaan (iets met energiebanen tussen duim en wijsvinger) en die wees op een allergie voor huisstofmijt, paardenhaar en enkele gekke boomknollen die ik alweer vergeten ben.
Mijn (klassieke) huisarts wijdt het aan de lucht die we inademen, de grond die vervuild is, de pesticiden op groenten en fruit… Steeds meer mensen zijn allergisch zonder dat er precies één duidelijke boosdoener is.
Ik heb altijd periodes in mijn leven gehad dat ik antihistamine nam. Die stof breekt het overschot aan histamine in je bloed af (dat de klachten veroorzaakt) en brengt snel verlichting bij allergische reacties. Maar het is natuurlijk iets wat de symptomen verlicht, niet de oorzaak ervan aanpakt.
Sinds ik mijn infraroodsauna twee jaar geleden heb laten installeren, heb ik geen pillen meer nodig gehad, met uitzondering van tijdens het pollenseizoen. Eind mei loop ik er steevast niezend en snotterend bij. En dus ook half september kreeg ik weer last van tranende en prikkende ogen, snot en niesbuien, en ben ik begonnen met mijn dagelijkse dosis antihistamine, met deze keer een pubervoorhoofd tot gevolg.

Sms S.O.S.
Ik sms’te mijn osteopate: “help, ik ben een puber.” Ze was formeel: puistjes op je voorhoofd kunnen te maken hebben met verteringsproblemen, problemen met je dunne darm of je lever. “De pillen zijn waarschijnlijk veel te belastend voor je lever, stop ermee!” schreef ze. “En gedraag je maar even als een puber ;-)” voegde ze er al lachend aan toe.
Dat heb ik dan ook meteen gedaan – het stoppen met de pillen, dat laatste niet uiteraard. En kijk, het wonder geschiedde. Langzaam maar zeker verdwenen de puistjes. Na een week of twee en extra veel saunabeurten had ik m’n gladde huid weer terug.

Vanmorgen lag ik weer op de behandeltafel van mijn osteopate, die me verzekerde dat mijn lever in prima staat was. Op zich is dat goed nieuws: mijn glazen alcohol en bij momenten drukke leven halen mijn lever niet uit balans. Het zijn de allergiepillen die de boosdoener waren. Ik moet dus nog op zoek naar een alternatief, zoveel is zeker. En liefst één dat de oorzaak wat beter onderzoekt in plaats van de klachten bekijkt.
Maar dat zijn zorgen voor later, voorlopig geniet ik alweer (niesvrij) van een goed glas wijn na een drukke werkdag. Ik zweet de wijn en de stress ’s avonds uit in mijn infraroodsauna, en daar is mijn lever me blijkbaar heel erg dankbaar voor.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.