Skip links

Over opnieuw kunnen beginnen

De heks die ik zo nu en dan bezoek (geen grap, ik bezoek soms een toverkol in een bos) meent dat een mens z’n verjaardag maar beter in alle rust en eenzaamheid kan doorbrengen. Iets met chakra’s die op je verjaardag allemaal open staan (of naar links of rechts draaien, ik weet het niet meer precies) waardoor je extra ‘vatbaar’ bent voor alle energie op dat moment.

Hoe meer drukte, toeters en bellen, hoe meer ‘ruis’ je binnen krijgt, wat niet bevorderlijk is voor een frisse start. Het zou dus een beter idee zijn om die dag alleen door te brengen in je bed, je infraroodsauna, de zetel of tuin – zolang het er maar stil en dun bevolkt is.

Wensen van de kosmos
Het idee dat je elk jaar opnieuw kunt beginnen, dat alle energiebanen weer op een nulpunt komen, vind ik wel aantrekkelijk. Een nieuw jaar, nieuwe kansen, en niet alleen op 1 januari maar dus ook op je verjaardag, met de beste wensen van de kosmos.

Morgen wordt Martha vijf, en een geruisloos feestje belooft het niet te worden. Volgende maand verjaart Warre, ook voor hem halen we alles uit de kast – speelgoed, vriendjes, familie, bbq… En de dag erna word ik 35. Een vreemde dag sinds ik moeder ben. Ik verjaar de dag na mijn eerstgeborene. Sinds 7 jaar is mijn feestje er een op the day after, met een afwas om ‘u’ tegen te zeggen en een huis dat ontploft is na zoveel feestgedruis.  Het is een emotionele dag ook, niet omdat ik zelf ouder word, maar omdat ik op de verjaardagen van mijn kinderen – de dag ervoor dus nog – verloren rondloop als een kat op zoek naar haar jongen. Elke verjaardag van je kind is een jaar dat ze minder klein zijn, dat je ze meer moet loslaten, en dat maakt me trots en droevig tegelijk.

Prinsessenverjaardag
Maar morgen zal daar niks van te merken zijn – de wijn staat koel, de slingers hangen omhoog. We zullen vieren in vol ornaat, haar chakra’s overleven dat wel. Die van mij daarentegen… Eigenlijk zou ík hun dag liefst in alle eenzaamheid doorbrengen om een potje te janken, door fotoalbums te bladeren en te mijmeren over tijd die vliegt.
Maar zolang ze nog prinsessentaart wil, zwijg ik over chakra’s en afgezonderde verjaardagen. Als je vijf wordt, heb je geen behoefte aan een rustige dag in de zetel, maar aan knallend vuurwerk op je taart. Ach, als het leven nog een sprookje is, wie ben ik dan om haar de magie te ontnemen?

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.