Skip links

Over mijn nieuwe hobby shinrin-yoku

Ik heb sinds een dikke week een nieuwe hobby: shinrin-yoku. Een hype die is overgewaaid uit Japan en betekent dat je je met alle zin­tuigen onderdompelt in het bos. Een boom knuffelen, een blad bestuderen, een stel mieren op stap volgen: het is een techniek die als sinds de jaren 80 wordt gebruikt in het Oosten om mensen er gezonder en gelukkiger te maken.

Stilte en zuurstof
Ik heb ‘m bij toeval ontdekt – ik ben niet per se een trendsetter die als eerste elke hype wil uitproberen. Maar sinds enkele weken voelde ik dat ik steeds minder zin had om in de auto te stappen, naar de fitness te rijden en daar met zicht op een drukke steenweg op de loopband en fiets te kruipen. Ik vond dat ik het wat ver ging zoeken daar, tussen de acht tv-schermen, opzwepende muziek en zwetende medesporters. Ik had nood aan groen, stilte, zuurstof, iets om mijn hoofd en lijf tot rust te brengen.

En dus trok ik afgelopen week in plaats van de fitnesszaal het bos in, al moet ik toegeven dat ik de Japanse invulling ervan niet helemaal volg. Eerst en vooral trek ik niet het échte bos in, maar ga ik stappen op de vesten, een soort groene gordel rond onze stad vlak voor mijn voordeur. Maar bomen staan er in overvloed, langs weerskanten. In Japan trekken mensen zich bovendien terug tussen de bomen om te observeren en te mediteren. Dat is een beetje moeilijk als je niet in een afgelegen bos zit én doodsangsten uitstaat bij het kijken naar spinnen, kevers en alles wat kruipt en rondvliegt. Dus ik heb er een twist aan gegeven: ik ga het groen in om te bewegen. Ik stap flink door – aan 5,5 km per uur – en na een uurtje heb ik een pittige work-out gedaan waarvan ik helemaal opgeladen ben. Een manier van bewegen die niet enkel energie vraagt, maar ook gééft.

Biofilie
En ik ben niet alleen, want het bos induiken is dus aan een ferme opmars bezig. Vanwaar komt toch die aangeboren aantrekkingskracht van de natuur? Biofilie heet dat, het feit dat een mens aangetrokken wordt door water, wouden en natuurlijke landschappen. We voelen ons er beter en gelukkiger, we herstellen sneller van mentale en fysieke problemen, het vergroot onze creativiteit. Door de natuur te combineren met wandelen, krijg je nog meer voordelen: extra zuurstof voor je longen, spieren en gewrichten, een betere bloedsomloop en immuniteit…
En nu ik hier alle voordelen zit op te sommen, bedenk ik dat ik dat eigenlijk allemaal al heb met mijn infraroodsauna. ’s Morgens of ’s middags tank ik zuurstof in het échte bos, ’s avonds in mijn mini-privébos van cederhout. Allebei zorgen ze voor meer energie en minder stress. En eerlijk: ik heb me de voorbije week sinds lang niet meer zo fris en energiek gevoeld.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.