Skip links

Minder vaak ziek dankzij een infraroodsauna? Ik deed de test!

Met kleine kinderen in huis leek het de voorbije jaren wel alsof ik voortdurend virussen in mijn lijf had zitten. Iedereen had me gewaarschuwd voor de gebroken nachten die eerste maanden, maar niemand had me gezegd dat ik de eerste jaren non-stop verkouden en grieperig zou rondlopen. Dat is deze winter wel anders. Slechts één verkoudheid aan het begin van de herfst heb ik gehad sinds ik afgelopen zomer mijn infraroodsauna liet installeren.

1 Je immuunsysteem is in topvorm
Dat komt omdat een infraroodsauna een boost is voor je immuunsysteem, en meer bepaald voor je witte bloedcellen. Witte bloedcellen kun je het best omschrijven als het leger dat in actie schiet als virussen je lichaam binnen dringen. Als je geregeld in een (infrarood)sauna zit, heb je sowieso méér witte bloedcellen, is dat hele systeem ‘alerter’ en valt het beter aan. En als je toch ziek wordt, genees je sneller.

Ik voel bijvoorbeeld vaak dat ik de ziektes van mijn kinderen ‘binnen krijg’: ik heb een beetje keelpijn, een beetje hoofdpijn en voel me doodmoe. Dan ga ik in plaats van een halfuur ’s avonds drie kwartier in mijn sauna zodat ik extra veel zweet, ik kruip daarna in bed en zweet de hele nacht lang. De ochtend erna ben ik ‘erdoor’; alsof ik het virus letterlijk uitgezweet heb.

De feiten
En dat gevoel is terecht, zo blijkt uit een onderzoek uit 2013. Poolse wetenschappers van het Institute of Biomedical Science in Krakau onderzochten aan de hand van bloedstalen of het aantal witte bloedcellen bij atleten na een (klassieke Finse) saunabeurt hoger was dan bij niet-getrainde mensen. In beide groepen was er een verhoogde hoeveelheid witte bloedcellen, lymfociten, neutrofielen en basofielen, die allemaal een belangrijke rol spelen bij de werking van je immuunsysteem. Atleten deden het nog beter dan gewone stervelingen, maar een verhoogd effect was er in beide gevallen.

2 Byebye verkoudheden
Dat verklaart ook meteen waarom saunagangers minder vaak last hebben van verkoudheden. Een fabeltje zeggen sommigen, maar er is wel degelijk onderzoek naar gedaan waaruit bleek dat die bewering klopt.

De feiten
Omdat een banale verkoudheid bij oudere mensen vaak de oorzaak is van ergere ziekten (bronchitis, longontsteking…), onderzocht een groep wetenschappers wat het effect van een sauna op verkoudheden was. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die twee maal per week naar de sauna gingen gedurende zes maanden, tot 30% minder verkoudheden opliepen dan zij die dat niet deden.

3 Byebye afvalstoffen
Nog een reden waarom je immuunsysteem verbetert, is omdat je elke keer dat je in de infraroodsauna gaat, ontgift. Noem het een preventieve gezondheidskuur die je lijf proper maakt én houdt. Want wie afvalstoffen uitzweet in plaats van ze op te hopen, zal zich sowieso een stuk beter voelen: minder hoofdpijn, minder kwaaltjes, meer energie.

De feiten
Dat zweten goed is om afvalstoffen te verwijderen, wisten de Grieken al. Je huid, het grootste orgaan in ons lichaam, produceert (koud) zweet om je lichaam op temperatuur te houden wanneer het dreigt te warm te worden. Dat is waarom je ook zweet wanneer je koorts hebt – het is ons natuurlijke afkoelingssysteem. Zweet zorgt er bovendien voor dat vetoplosbare gifstoffen omgezet worden in gifstoffen die oplosbaar zijn in water en dus ‘vervoerd kunnen worden’. Via je poriën verlaten ze zo je huid.
In een infraroodsauna zweet je trouwens 3 keer zo hard dan in een klassieke sauna omdat de infraroodstralen je lichaam van binnenuit opwarmen, niet de omgeving zoals in een klassieke sauna.

Verwacht van een infraroodsauna geen wonderen na drie beurten – ontgiften en je immuunsysteem opbouwen, vraagt wat tijd. Maar kijk: zes maanden en liters zweet later gaat deze Annelies voor het eerst sinds jaren vol energie de winter in. Laat dat nieuwe jaar maar komen; ik ben er klaar voor!

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.