Skip links

Mijn 6 beautygeheimen voor een stralende huid (ook in de winter!)

Ah, die heerlijk koude, droge dagen met diepblauwe lucht zoals vandaag: sfeervoller wordt de winter niet, toch? Goed voor je humeur en zin om naar te buiten gaan, maar minder goed voor je huid. Want de droge winterlucht tast het vetlaagje van je huid aan.

Gevolg: je huid wordt droog, gaat trekken en raakt (licht) beschadigd. En dat heeft niet alleen gevolgen op korte termijn, maar ook op lange termijn: elke vorm van huidbeschadiging zorgt ervoor dat je huid sneller veroudert. Kortom: extra (vet) smeren en hydrateren op koude dagen is de boodschap!

Smeren zoals onze oma’s?
Onze oma’s gebruikten vroeger vaseline als ‘goed-voor-alles crème’: van droge benen en trekkerige handen en wangen tot luieruitslag bij baby’s: een laag vaseline erop en klaar. En je zou inderdaad denken dat een droge huid baat heeft bij zo’n vette, rijke crème als vaseline. Maar: vaseline is gemaakt van petroleum jelly, dat vrijkomt bij het opboren van aardolie. Niet bepaald de meest natuurlijke crème dus; je kunt je afvragen of je dát nu net in je lijf wilt stoppen… Want ja, alles wat je óp je huid smeert, trekt er ook wel degelijk ín en komt in je lichaam en bloedbaan terecht. Je lijf kan niks met aardolie-restanten; het is afval dat zich ergens in je lichaam ophoopt en schade berokkent. Een studie met muizen die een verhoogd risico op huidkanker hadden, toonde aan dat de kans op tumoren opmerkelijk hoger is wanneer die muizen blootgesteld werden aan crèmes die petroleum jelly bevatten.
Dus mijn advies is: smeer en hydrateer zo veel mogelijk, maar doe het op een zo natuurlijk mogelijke manier.

1 Drink genoeg water
Ik dacht altijd dat ik te weinig dronk, tot ik na mijn amandeloperatie zes weken geleden amper nog kon eten en drinken en na 8 dagen uitgedroogd was. Pas toen dacht ik: dát is dus wat er gebeurt als je lichaam te weinig vocht krijgt. Je huid verliest haar souplesse, wordt taai en grauw. Voldoende drinken om je huid soepel te houden, is géén fabeltje.

2 Smeer natuurlijke olie
Ik zweer zomer en winter bij de ‘Huile Prodigieuse’ van Nuxe. Ik gebruik ‘m na het douchen als bodylotion en ’s avonds als nachtcrème (voor ’s morgens is ie te vet). Olie heeft als voordeel dat het dieper inwerkt dan crèmes, dus zorg er zeker voor dat je gaat voor olie van natuurlijke oorsprong. Ook jojoba-olie of avocado-olie zijn perfect én een pak goedkoper dan Nuxe.

3 Gebruik een oogcrème
De huid rond je ogen is veel dunner en dus kwetsbaarder dan de rest van je gezicht. Rimpels ontstaan niet voor niks het eerst rond je ogen. Extra oog-verzorging is dus geen overbodige luxe. Ik wissel geregeld af; ik was heel tevreden van ‘Clinique all about eyes’, ‘Blue Therapy Eye’ van Biotherm en ‘Mircale Worker’ van Philosopy.

4 Schaf jezelf enkele tubes handcrème aan
Het is het eerste waar ik last van krijgt bij koude: droge handen en kloofjes. Dus ik heb een stuk of vier handcrèmes, verspreid over mijn handtas, de keuken, mijn bureau… Een gouden regel: lees steeds goed het etiket, want heel wat handcrèmes bevatten petroleum jelly of een afgeleide ervan – als er ‘mineral oil’, ‘petrolatum’, ‘liquid paraffin’ of ‘paraffin oil’ in je handcrème zit, laat je ‘m beter liggen.

5 Gun jezelf één keer per week een masker
Ik haal mijn masker uit een tube, maar je kunt het net zo goed zelf maken – zo ben je zeker dat er geen schadelijke stoffen in zitten. Mijn favoriet voor een droge huid: een avocado prakken met een vierde tot een half flesje honing erbij, smeren en een kwartiertje laten trekken.

6 Boost je huid in een infraroodsaunaJennifer Aniston zegt dat haar infraroodsauna aan de basis ligt van haar ‘glowing, beautiful skin’. Ik vermoed dat lagen make-up er ook voor iets tussen zitten, maar het is een feit: er is geen natuurlijkere manier om je huid te doen stralen dat een infraroodsaunasessie. Je zweet bacteriën uit en bovendien stimuleren de infraroodstralen de aanmaak van collageen, een eiwit dat je huid elastisch houdt en ervoor zorgt dat rimpels, fijne lijntjes, oneffenheden en pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Na een infraroodsaunasessie smeer ik ook heel bewust geen nachtcrème meer. Ik reinig mijn gezicht altijd vóór ik in mijn sauna ga zodat mijn poriën vrij zijn. Maar daarna smeer ik niks meer – aan de glans en gloed na zo’n saunasessie kan geen flesje of tube tegenop!

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.