Skip links

Met hoofdpijn in je infraroodsauna, een goed idee?

Wie Evy Gruyaert volgt op Instagram, weet dat ze 1) druk bezig is met radio, tv, yoga, bewegen, bedrijfspresentaties en nog tal van andere activiteiten en 2) die activiteiten geregeld moet staken wegens migraine. 

Evy is chronische migrainepatiënt, wat betekent dat ze meer dan 15 dagen per maand (!) migraine heeft. Onvoorstelbaar vind ik dat. Dat betekent immers dat je één dag op de twee opstaat met hoofdpijn die niet te harden is, of halfweg je werkdag een aanval voelt opkomen en snel medicatie moet nemen om te voorkomen dat je strike valt. Vaak kan Evy zich ‘behelpen’ met medicatie, ze functioneert, vertelde ze onlangs in een interview, maar dat betekent niet dat ze niet afziet. En als haar job van de dag achter de rug is, komt de man met de hamer en crepeert ze dagenlang van de pijn. 

Gewone hoofdpijn…
Mensen verwarren migraine nogal vaak met klassieke hoofdpijn. Wat is het verschil? Gewone hoofdpijn komt voor bij 95% van de bevolking. Je hebt het na een drukke (werk)dag, als je ziek bent of gaat worden, als je je lang hebt moeten concentreren, te veel stress hebt of te weinig slaap… ‘Spanningshoofdpijn’ noemen experts gewone hoofdpijn, en het is een signaal van je hersenen dat het tijd is om stoom af te laten, om te ontprikkelen. Even frisse lucht halen of een kwartiertje rusten zijn vaak al genoeg, en als dat niet helpt, is er nog altijd de klassieke Dafalgan en goeie nacht slaap. Ik ga met spanningshoofdpijn ook in mijn infraroodsauna omdat de infraroodstralen mijn verkrampte nek- en schouderspieren losmaken en zorgen voor extra bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor de hoofdpijn meestal betert. 

 
… versus migraine
Migraine is een heel ander verhaal. Eén op de zeven volwassenen heeft migraine, en dat zijn aanvallen van hoofdpijn. De hoofdpijn is niet mild en drukkend, maar matig tot zeer ernstig en kloppend of bonzend aan één zijde van je hoofd. De pijn neemt bovendien toe bij activiteit (bijvoorbeeld de trap op gaan). Er zijn ook begeleidende verschijnselen zoals overgevoeligheid aan licht en geluid en een gevoel van misselijkheid of braken. Aan een migraineaanval kan een aura voorafgaan, een signaal van de hersenen dat blinde vlekken of lichtflitsen veroorzaakt. 

Tijdens een migraineaanval kun je niks. Niet werken, niet lezen, niet autorijden. Je gaat liggen in een donkere kamer en bidt dat de aanval snel overgaat. Een gewone Dafalgan helpt niet, enkel zeer specifieke migraine-medicatie kan soelaas bieden, maar die werkt zeker niet voor iedereen. En als je migraine hebt, stap je dus ook niet in een infraroodsauna. Simpelweg omdat het niet gaat. 

De oorzaak van migraine
Experts kennen nog geen precieze oorzaak van migraine. Wat ze wel weten is dat het erfelijk is en dat er bepaalde factoren zijn die het uitlokken: menstruatie & verandering in hormonen, alcohol, stress, slaaptekort en het overslaan van maaltijden. Maar verder is het een complexe aandoening van het brein waar nog veel onderzoek naar gedaan wordt. 

Atypische migraine
Ik heb zelf een paar dagen per maand atypische migraine. Dat betekent dat ik een aantal kenmerken van migraine heb (kloppende, eenzijdige hoofdpijn die verergert bij inspanning) maar niet genoeg om ‘modelpatiënt’ te zijn (misselijkheid, aura’s…). Maar omdat ik het heb tijdens mijn pilvrije week – als de hoeveelheid oestrogeen schommelt – spreken artsen van migraine, want de trigger is duidelijk hormonale schommelingen. Het is belangrijk dat je het toch benoemt als migraine en vooral op die manier behandelt, anders dan klassieke hoofdpijn dus. Ik neem sinds kort geen Dafalgan meer (dat hielp toch niet) maar Exedrine, een pijnstiller met cafeïne tegen migraine. En ik ga ook nooit meer in mijn sauna zitten bij migraine. Vroeger deed ik dat weleens, maar de warmte zorgde er meestal voor dat de kloppende hoofdpijn erger werd. 
Moraal van het verhaal: een infraroodsauna is een prima natuurlijke pijnstiller bij spanningshoofdpijn, bij migraine kruip je beter onder de wol in plaats van onder de infraroodstralen. 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.