Skip links

Met deze hitte in je sauna, een goed idee?

Nee, geen blogpost over opwarmen in mijn infraroodsauna vandaag. Dat zou een beetje onverantwoord zijn, toch? Niet dat ik mijn sauna enkel gebruik in de wintermaanden hoor; aan je gezondheid werk je een heel jaar door, weer of geen weer. Sporten doe je toch ook niet alleen in de winter?

Bovendien: een warme douche is beter dan een koude douche bij heet weer, omdat het warme water je thermoregulatiesysteem in werking zet. Dat zijn de (slag)aders die net onder de huid liggen die openen en op die manier je lichaamstemperatuur doen dalen. Maar eerlijk, als je geen airco in huis hebt is het toch vooral zaak om verkoeling te zoeken deze uren, dagen en nachten.

Mijn persoonlijke tips om het hoofd koel te houden:

  • Omdat je lichaam te warm heeft en te weinig afkoelt, valt het moeilijker in een (diepe) slaap. Het is dus vooral zaak om je slaapkamer en bed koel te houden. Leg een fris katoenen laken zonder dons op en stop je hoofdkussen een uurtje voor je gaat slapen in de diepvries. Nog een topper: de warmwaterkruik gevuld in de diepvries leggen en die mee in bed nemen.
  • Ik ben niet gezegend met een zwembad in de tuin, maar de tuinslang aansluiten op een gazonsproeier en daaronder gaan staan, biedt ook instant verkoeling, net als koud kraantjeswater op je polsen laten stromen of een koud voetbadje.
  • Te weinig drinken is samen met het te warm hebben een van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsproblemen op erg warme dagen. Drink dus altijd (met kleine hoeveelheden), ook als je geen dorst hebt. Vermijd alcohol en gesuikerde dranken. Je lichaam verliest sneller vocht als je alcohol drinkt, en suikerrijke dranken worden minder snel opgenomen door je lichaam.
  • Tussen 11 en 17 uur verhoogt het ozongehalte en de vervuilende deeltjes van uitlaatgassen in de lucht, en dat maakt dat de lucht ongezond is om in te ademen. Deze smog kan leiden tot kortademigheid, hoofdpijn en irritatie aan luchtwegen en ogen. Vermijd die uren dus inspanningen in open lucht.

Met andere woorden: gezond is het niet, deze extreme hitte. En het is te warm om te detoxen. Hoewel: de infraroodsauna is ontstaan in sunshine state California, dus het zit waarschijnlijk meer in ons hoofd dan in ons lichaam om nu infraroodsauna’s te vermijden.

Maar dit weekend, als het buiten dondert en bliksemt, gaat ie weer vollen bak aan om alle ozon-afvalstoffen van de voorbije dagen eruit te zweten. Niks zo gezellig als in de warmte te zitten luisteren naar het natuurgeweld en de afkoeling buiten.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.