Skip links

Martine Jonckheere over het enige dat ze mist op vakantie

Martine Jonckheere heeft geen makkelijk jaar achter de rug. Sinds ze vorige zomer de deur van de opnamestudio’s van Familie achter zich dicht trok, geeft ze nog maar weinig interviews. “Iedereen wil weten hoe het met dat ontslag zit, ik moet mijn woorden constant wikken en wegen en alles wordt uit z’n context gerukt”, verzucht ze in haar prachtige tuin midden in de Vlaamse Ardennen. Maar als het gaat over haar Health Mate infraroodsauna die Martine sinds een half jaar heeft, komen de woorden eruit zonder nadenken. “Het enige wat ik mis op vakantie, is mijn infraroodsauna.”

Me-time
“Ik ga elke avond voor ik ga slapen in mijn Health Mate infraroodsauna. Heerlijk vind ik dat, zo’n momentje voor mezelf. In mijn cabientje laat ik alle zorgen los. En daarna val ik als een blok in slaap. Ik ben de voorbije maanden een paar keer op vakantie geweest naar de zon, en het enige wat ik dan mis, is mijn infraroodsauna. Ja, dan ontbreekt er toch iets aan mijn dag.”

Ontdekt in Kroatië
Martine is al jaren een fervente saunaganger. 15 jaar geleden liet ze een Finse sauna inbouwen, maar sinds ze haar infraroodsauna heeft, dient die alleen nog als opberghok voor de kussens van haar tuinstoelen. “Ik ging drie keer per week in mijn Finse sauna, maar eigenlijk was dat geen ontspanning, eerder een inspanning. Ook mijn man Filip, die helemaal niet van hitte houdt, kwam er amper in. Jaren geleden ontdekte ik toevallig een infraroodsauna, toen ik voor Familie in een hotel in Kroatië zat. Het was de week voor mijn borstamputatie, een ontzettend moeilijke periode (Martine kreeg in 2006 borstkanker, nvdr). Ik zie mezelf daar nog zitten, in die infraroodcabine. Het deed zoveel deugd. Toen dacht ik al: dit wil ik ooit voor mezelf.”

Van Finse sauna naar infraroodsauna
Hoewel ze zelf overtuigd was, verklaarde haar man Filip haar voor gek – nóg een sauna erbij! Maar het was vriendin en ex-schaatster Katrien Pauwels, die haar Health Mate al 8 jaar heeft, die haar over de streep trok. En daar heeft ze nog geen seconde spijt van. “In mijn infraroodsauna zitten, is echt mijn zen-moment. Ik zet een muziekje op en steek kaarsjes aan in mijn ruimteke“, zegt ze. Die ruimte is een oud chauffagehok dat ze zelf schilderde en herinrichtte, inclusief inloopdouche en logeerruimte voor gasten. Haar ritueel ziet er altijd hetzelfde uit. “Ik zet mijn sauna op 55° en stap erin na een kwartier. Eerst zit ik, dan ga ik even zwemmen in de tuin en daarna ga ik liggen. En ja, dan val ik vaak in slaap. Zo ontspannen word ik ervan.”

Weer gevoel na haar borstamputatie
Naast die pure ontspanning voelt Martine nóg een fijn effect van haar infraroodsauna. Voor het eerst sinds 2006 heeft ze terug gevoel aan de kant waar haar borst geamputeerd werd. “Mijn hele linkerkant was gevoelloos, al jaren. Nu lijkt het alsof die kant ontdooit. Dat heb ik nooit gehad in mijn andere sauna. Ook stijfheid in mijn nek verdwijnt. Ik zou mijn sauna echt niet meer kunnen missen. Als ze ‘m morgen afpakken, dan kom ik serieus in de problemen.” (lacht)

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.