Skip links

Lekkende darm: oorzaak van veel chronische ziektes

In het kader van mijn kruistocht tegen de veroorzaker van mijn allergieën, heb ik me afgelopen week laten testen op voedselintoleranties.
Uitslag over drie weken, maar ik afwachting daarvan wil ik je alvast wat vertellen over de leaky gut of lekkende darm.

Het was vriendin L., met de artritis die er enkele maanden geleden voor het eerst mee op de proppen kwam. Zij had zich wegens auto-immuunziekte verdiept in het verband tussen haar ziekte en voeding, en besloot zich te laten testen op intoleranties. Ze bleek een hele boel dingen niet te verdragen – gluten, tarwe, melk… – én een lekkende darm te hebben.

Wat is het?
In de dunne darm zitten plooien die lijken op vingers. Wanneer deze darmvingers langdurig ontstoken zijn, gaan ze uiteindelijk stuk en ontstaan er ‘gaten’ in de darmwand en darmvingers. Daardoor lekken er onverteerde voedingsstoffen je lichaam in.

De gevolgen
Van een leaky gut syndroom heb je niet altijd last – het geeft geregeld vage buikpijn, diarree of constipatie, maag- en darmklachten of het prikkelbare darmsyndroom (PDS) – sinds mijn 14 heb ik last van PDS. Met de jaren is dat gebeterd omdat ik bepaalde voeding zoals melk en brood al uit mijn menu heb geschrapt, maar ik heb er nog steeds geregeld last van.
Omdat je immuunsysteem overuren draait om de onverteerde voeding ‘af te voeren’, geeft dat ook klachten als chronische vermoeidheid, migraine of spier- en gewrichtspijnen. Op lange termijn kan een lekkende darm leiden tot auto-immuunaandoeningen zoals reuma, lupus, eczeem.

Dit kun je eraan doen
Een lekkende darm kun je laten opsporen via een grondige bloedanalyse bij een holistische arts. De behandeling ervan bestaat uit enerzijds het mijden van alle voeding waar je (tijdelijk) intolerant op reageert en anderzijds voedingssuplementen die je darm en immuniteit herstellen, wat zal resulteren in het verdwijnen van ontstekingen.

In medische kringen wordt er veel ruzie gemaakt over dit lekkende darm-syndroom; niet alle artsen zijn overtuigd van het bestaan ervan. Maar ik geef het graag mee voor al die mensen die (chronische) vage klachten en ontstekingen hebben waarvan de oorzaak zogezegd ‘onvindbaar’ is. Als die oorzaak zich onder je neus, in je eigen darmsysteem, bevindt, is het best de moeite waard om een onderzoek te overwegen, toch?

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.