Skip links

Lage nierenergie? Dit zijn je klachten

In mijn zoektocht naar meer energie en balans belandde ik vorige week bij een voetreflexologe. Voetreflexologie is een alternatieve behandeling waarbij druk wordt uitgeoefend op je voeten om zo de energiebanen – nierenergie, leverenergie, longenergie… – in je lichaam te stimuleren en blokkades op te heffen. ‘Reflexologie’ betekent letterlijk ‘spiegel’: je voeten vertellen waar je lichaam geblokkeerd zit.

Te lage nierenergie

Ik was heel erg benieuwd of de voetenreflexologe mijn lichaam zou kunnen lezen. De voorbije maanden sliep ik ontzettend slecht, en de combinatie van korte nachten met veel werk begon te zwaar te wegen. Daarom heb ik gedaan waar ik al heel lang nood aan heb: ik heb een aantal projecten on hold gezet en werk de komende weken halftijds. Maar dat had ik allemaal niet verteld; de dame in kwestie wilde eerst mijn voeten lezen en zou daarna vertellen wat ze voelde. Na drie kwartier duwen en masseren, sprak ze de legendarische woorden: ‘ik voel dat je slecht slaapt’ en ‘je nierenergie staat veel te laag’. Boenk erop heet dat dan.

Wat is nierenergie?

Nier- en blaasenergie behoren tot één van de vijf elementen uit de Chinese geneeskunde. Elk element komt overeen met bepaalde organen met fysieke, maar ook mentale functies. Wanneer een element uit balans is geraakt, kun je klachten ervaren.

Welke klachten voel je?

Nier- en blaasenergie komt overeen met het waterelement. Als dat uit balans uit, krijg je burn-outklachten en bijnieruitputting. Ook een zere onderrug, koude handen en voeten, menstruatie- en vruchtbaarheidsproblemen, blaasklachten, haaruitval, nervositeit en angst zijn typische klachten die voorkomen als het waterelement niet in evenwicht is.

Wat kun je doen voor een betere nierenergie?

Om je energie weer in balans te brengen, kun je zowel op je voeding als op je levensstijl werken.Voeding: alles wat je lichaam van binnenuit opwarmt, is goed. Denk: ovenschotels, stoofpotten, traag gegaard vlees, maar ook alles wat van nature zout is (zeewier, vis…) en veel trage energie afgeeft (noten, peulen…). Koude rouwkost, exotisch fruit en snelle wokgerechten zijn te mijden.Levensstijl: de voetreflexologe gaf me één codewoord mee: ‘warmte opzoeken’. Dus ik hul mezelf deze dagen in dekens, zeul met kersenpittenkussens, draag wollen truien en geniet van de infraroodstralen op mijn onderrug. Ik zoek sowieso altijd warmte op, maar heb te lang de warmte bovenop de drukte gegooid in de hoop dat ik er zo bovenop zou geraken, maar zo werkt het niet. Een lichaam vertelt altijd de waarheid, je moet er alleen naar durven luisteren, zo sprak de wijze voetreflexologe.

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.