Skip links

Kun je een infraroodsauna ook zelf maken?

 

Toen ik vorige week op een receptie iemand met chronische nekpijn vertelde over mijn Health Mate infraroodsauna, vertelde een andere man in het gezelschap dat ie zelf een infraroodsauna had gebouwd. Huh, ge-bouwd?

Ik fronste m’n wenkbrauwen. ‘Ja zeker. Gewoon in elkaar geflanst met wat hout en aangekochte infraroodelementen.’ Het duurt ongeveer een uur vooraleer het houten huisje warm is en echt comfortabel zitten is het niet, ‘maar hé, we hebben wél een infraroodsauna in huis en dat gaat zeker helpen bij die nekpijn.’ Ik kon me niet inhouden en heb een betoog gehouden over het effect van een infraroodsauna. Want de ene saunacabine is de andere niet. Je hebt (goedkope) cabines van 1000 euro die claimen een effect op je gezondheid te hebben, maar dat is onterecht. Want het effect van een infraroodsauna hangt af van de stralingselementen die erin zitten.

Wat is infraroodstraling eigenlijk?
Infraroodstraling is eigenlijk een kleur die nét buiten het zichtbare spectrum valt. We kunnen ze dus niet zien, maar we voelen ze wel aan als warmte. Infraroodstraling warmt voorwerpen rechtstreeks op, dus zonder dat de lucht ertussenin verwarmd wordt. Infraroodlicht wordt gegenereerd op een golflengte tussen 780 en 10.000 nanometer. Die golflengte is belangrijk, want die bepaalt of de straling effectief therapeutisch werkt of ‘gewoon deugd doet’.

• Goedkope sauna’s werken met stralingselementen met een te lage golflengte om een therapeutisch effect te hebben op ons lichaam. Ze doen deugd, ze warmen je wat op zoals een warm bad dat doet, meer niet. 

• De stralingselementen van een Health Mate genereren infraroodstraling op een golflengte van 6.340 nanometer. Dat is niet zomaar een getalleke; want het ritme van het water van onze lichaamscellen heeft een golflengte tussen 5.600 en 16.000 nanometer. Die twee – onze cellen en de infraroodstralen – zijn als het ware perfect op elkaar afgestemd. De straling kan lichaamscellen ‘bereiken’ en er moleculen in beweging zetten. Die beweging wekt warmte op, en vervolgens gaat ons lichaam aan de slag om die af te voeren. Je gaat dus zweten en verliest lichaamsvocht: 80% water en 20% afvalstoffen.

De man met de chronische nekpijn aanhoorde mijn discours en leek eerder gewonnen voor de Health Mate dan voor de homemade sauna. Maar het is een investering, en dus wil ie ‘m eerst uittesten. Ik heb ‘m uitgenodigd om mijn Health Mate te komen proberen; de andere man met de zelfgemaakte sauna deed hetzelfde. En zodoende heb ik dus volgende week een tester in huis. Niet zomaar één, maar wel één die het verschil gaat voelen tussen een zelfgemaakte sauna en een Health Mate. Ik ben benieuwd…

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.