Skip links

Kerst in mijn infraroodsauna

68 procent van de Amerikanen heeft stress over lange rijen in winkels en supermarkten, 32 procent heeft stress over de financiën tijdens de feestdagen en 20 procent heeft stress over familieleden, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ook voor mij was 25 december de voorbije jaren geen walk in the park.

Niks alarmerends, maar het was gewoonweg nooit het magische feest zoals ik het me had voorgesteld. Zieke kinderen (en een véél te korte nacht de 24ste), een man die steevast werkt op kerstdag en dus nooit mee kan aanscuiven aan de feesttafel, familie die van (te) ver moet komen door de sneeuw (ja, jaaaren geleden hadden we nog eens een witte kerst), een oven die het begaf net voor de eerste gasten arriveerden… Enfin, het feest was gewoonweg nooit wat ik ervan verwacht had, nooit zoals het eruitzag in de boekjes. Mensen zijn nu eenmaal nooit op hun best als het er echt toe doet: migraine op je trouwdag, ziek op die belangrijke sollicitatie, hondsmoe op het meest magische feest van het jaar.

Kerst in pyjama
En dus pak ik het anders aan sinds vorig jaar. Kerstdag staat sindsdien gelijk aan pyjamadag met de kinderen, wat welkom is na een traditioneel drukke en late kerstavond bij familie. Ik heb gisteren de kelder opgeruimd en zakken klaargezet voor het containerpark (orde = rust!), een kerstfilm gekeken met de kinderen en half ingedommeld, spaghetti bolognaise gemaakt ’s avonds en wat porties ingevroren, de kinderen om 20 uur in bed gestopt, nog een uurtje in mijn infraroodsauna genoten van de stilte en de warmte en dan om 21 uur zelf onder de wol gekropen met een boek.

Herboren
Ik wens het iedereen toe, dit soort warme kerst waarop je eigenlijk gewoon doet waar je lichaam nood aan heeft. De feestdagen zijn zo druk en hectisch, dus als je een dagje ertussenuit kunt knijpen in je eigen huis, moet je dat vooral doen. Ja, ook al is dat op 25 december en zit de helft van het land aan de bubbels en de kerstbuche. Ik zat aan het plat water in mijn infraroodsauna en voelde me als herboren de 26ste, helemaal klaar voor die laatste dagen van 2017 én een spetterende oudejaarsavond (want die vieren we wél met toeters en bellen).

Merry X-Mas everyone!

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.